Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Český generál zahynul při boji s ISIS: Vojenského lékaře zabil sebevražedný atentátník

Autor: lm - 
30. května 2016
17:35

Kurdský lékař s českým občanstvím zahynul během ofenzivy proti Islámskému státu. Brigádní generál v 80. letech vystudoval medicínu v Olomouci a posléze zde i žil. Při ofenzivě padl do léčky islamistů a zemřel rukou sebevražedného atentátníka.

Muž, jehož kurdská média jmenují Rizgar, uprchl z rodné země do Československa kvůli perzekuci Kurdů režimem Saddáma Husajna. V 80. letech vystudoval v Olomouci medicínu a nějakou dobu v Česku působil jako praktický lékař. Byl držitelem českého občanství. Posléze se ale do Kurdistánu vrátil a stal se vojenským lékařem Pešmergy (kurdské ozbrojené milice – pozn. red).

Kurdský brigádní generál se účastnil ofenzivy u iráckého Mosulu, který od roku 2014 ovládá Islámský stát. Rizgar spolu se svými strážci vstoupil do nedaleké vesnice Muftí, kde ale islamisté před útěkem nachystali léčku. „Sebevražedný atentátník ISIS, mající na sobě pás s výbušninou, vyskočil z malého tunelu, v němž se skrýval, zastřelil brigádního generála a zasáhl jeho strážce do nohy,“ popsal střet kurdský server Rudaw.net. O smrti generála jako první informoval portál iDNES.cz. Při následné přestřelce s kurdskými milicemi se atentátník odpálil.

Smrt lékaře s českým pasem potvrdila pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. „Kurdský lékař s českým pasem padl údajně 29. května ráno na frontě u Mosulu,“ sdělila. Brigádní generál byl podle mluvčí velitelem zdravotnické jednotky rychlé pomoci a dlouhodobě spolupracoval s českým generálním konzulátem v Erbílu. Navíc pracoval na koncepci vojenských nemocnic v okolí Mosulu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 31. května 2016 08:47 )

ZLOČINECKÉ RUSSKO NÁS ČÍM VÍCE ZATAHUJE DO JEJICH VÁLEK A NAŠI VOJÁCI JSOU JEN VOJÁCI NIC VÍC A BRÁNÍ NAŠI ZEMI PŘED RUSKÝMI OKUPANTY JAK JSME SI TO VŽDYCKY PŘEDSTAVOVALI!!!!!! ??????!!!VŽDYT BOJUJÍ POUZE ZA NAŠI SVOBODU!!!!! !!!POVAŽUJI JE ZA HRDINY!!!!!!!!

tgbg ( 30. května 2016 23:11 )

utekl před sadamem husajmem? Blesk Zapoměl dodat ze v té době sadama podoporovaly štědré RUSSKO.

makmark ( 30. května 2016 22:19 )

 utekl před sadamem husajmem? Blesk Zapoměl dodat ze v té době sadama podoporovaly štědré USA

pfoto1 ( 30. května 2016 21:27 )

V podstatě s Vámi souhlasím, jen s drobnou připomínkou, že tento čechoiráčan nebojoval ani za jednu ze svých zemí, nýbrž jako Kurd za sebeurčení neuznaného Kurdistánu.

krdasseneda ( 30. května 2016 20:36 )

Hovado jsi tady ty.Ty tvoje fígle s malým el (l) a velkým I jsme už prohlídli.

Zobrazit celou diskusi