Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Thajsko po smrti Rámy IX. ovládne zhýčkaný frajírek: Tohle bude nový král!

Autor: Martin Valeš - 
16. října 2016
16:55

Tři rozvody, dekadentní večírky, manýry bláznivých římských císařů, a možná dokonce virus HIV. Takovou pověst má korunní princ Maha Vatčirálongkón (64), který po zesnulém otci usedne na thajský trůn.

Měsíc bude země oplakávat oblíbeného krále Pchúmipchona Adundéta (†88), jenž coby Ráma IX. vládl neskutečných 70 let a 126 dní. Pak korunu dostane jeho syn, muž ověnčený skandály a cejchem potížisty. Oficiálně se toho o Vatčirálongkónovi ví pomálu. Studoval vojenskou akademii v Austrálii a ve vojenské kariéře pokračoval doma i na Západě. Bojové ostruhy si vysloužil v potlačování komunistického povstání. Pak ale zase zmizel do ciziny a nedal Thajcům šanci si ho oblíbit.

Okázalý život (drahé sporťáky, vila u mnichovského jezera za čtvrt miliardy korun…) by se dal u královského následníka pochopit, horší je to s jeho rodinným životem. Roku 1977 si vzorně vzal sestřenici s modrou krví Soamsawali a zplodili první dítě, princeznu Bajrakitijábu. Jenže už tehdy měl pletky s herečkou Juvadhídou a jejich syn Jutavačára se narodil ani ne devět měsíců po své nevlastní sestře! Nevydrželo ani druhé manželství (celkem s pěti dětmi), ani třetí se Šrirasmí (jeden syn) – což dokonce palác několik let tajil!

Největší ranou pro princovu pověst bylo několik informací z diplomatických kruhů, které zveřejnil server WikiLeaks. Vyplývalo z nich, že je následník závislý na hazardu, trpí jistou vážnou nemocí (zřejmě žloutenkou nebo virem HIV) a že svému pudlíkovi Fufu udělil hodnost maršála v letectvu. Také vyplavalo na povrch video, na němž princ s tehdejší princeznou Šrirasmí slaví psíkovy narozeniny: ona nahoře bez, jen v tangách, ochotně pózující fotografům. Letos v létě zase šokoval, když do Mnichova přiletěl a pak i po městě chodil v kratičkém nátělníku (dámském?), pokaždé s jiným velikým tetováním (nejspíš dočasným) a jinou mladou milenkou...

Princ je bez manželky a spíše si užívá s letuškami či služebnými. Oženit by se ještě stihl, ale zvládne ve svém věku a stavu další dítě? Následnictví totiž není zcela jasné: čtyř synů se zřekl, protože se narodili nemanželsky, legitimní byl jen Dipangkorn Rasmijoti (11) – jenže i s jeho matkou se princ rozvedl a zbavil ji královského postavení...

prycsnima ( 16. října 2016 19:20 )

 A thajci pláčou.! Tady je vidět jak jsou lidi primitivní. Krá.rodina si žije ve zlaté pevnosti a většina chudého lidu pláče nad mrtvým králem,a sami nemaj pomalu co do huby .tak plakejte dál a novej králík si mezitím užívá v merkellandu.

cid2000 ( 16. října 2016 18:22 )

Tohodle maniaka časem sejmou vlastní generálové a bude puč !!!Podobní šílenci západu nevadí!!! Zajímavé? Víte proč? Protože nakupují zbraně ze západu? Takže to je náš diktátor, tím pádem je demokratický a né jako plukovník Kadafi nebo Saddám Husajn.Světu vládnou podobní zhýčkaný děti šejků u saudů.Patří jim svět!!! Jediný kdo je v dnešní době udrží na uzdě je Rusko!!!

Zobrazit celou diskusi