Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Teroristé baží po smrtících zbraních. OSN: Na biologický útok nejsme připraveni

Autor: simao, ČTK - 
23. srpna 2016
22:13

V době obav z dalších teroristických útoků přicházejí zneklidňující informace z OSN. Podle ní se do rukou teroristů mohou dostat zbraně hromadného ničení. Teroristé se prý snaží aktivně získat chemické či biologické zbraně. „Na biologický útok ale nejsme připraveni,“ varuje přitom šéf OSN Pan Ki-mun.

„Nenávistné síly, které vraždí civilisty, se aktivně snaží získat chemické, biologické a jaderné zbraně,“ varoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun na schůzi Rady bezpečnosti OSN v New Yorku.

Pan Ki-mun vyzval Radu bezpečnosti, aby posílila nástroje blokující přístup teroristických skupin k těmto zbraním. 

Podle šéfa OSN by světové společenství mělo zesílit snahu o likvidaci zbraní hromadného ničení, protože vzhledem k technickému pokroku se komponenty k jejich výrobě snadněji dostávají do rukou teroristů.

„Jsem mimořádně znepokojen i tím, že světové společenství není dostatečně připraveno ani k reakci na biologický útok,“ dodal Pan Ki-mun.

Zazněla však i další varování. Podle zmocněnce mezinárodní policejní organizace Interpol Emmanuela Rouxe je hrozba teroristického útoku s použitím zbraní hromadného ničení skutečně více než naléhavá.

„Organizace jako al-Káida či japonská Óm šinrikjó v minulosti výslovně daly najevo svůj záměr vyvinout, získat a použít zbraně hromadného ničení proti civilnímu obyvatelstvu,“ citovala jeho slova agentura AP.

Teroristé mají nyní podle Rouxe větší volnost pohybu a více možností zverbovat odborníky s potřebnou znalostí. Jako příklad uvedl akci Interpolu z roku 2014, kdy byl zabaven notebook tuniského studenta s návodem na vývoj a testování biologických zbraní.

Před březnovými útoky teroristů v Bruselu bylo zjištěno, že radikál z Islámského státu tajně sledoval chování význačného jaderného vědce. Nebezpečí masového teroristického úderu podle expertů zvyšuje i rozšiřující se technologie bezpilotních aparátů, možnost zneužití genetického výzkumu či používání internetu ke sjednávání pochybných obchodů.

Zobrazit celou diskusi