Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sex s uprchlíky za peníze? Ve Švédsku a Dánsku tuší homosexuální prostituci

Autor: mb - 
14. srpna 2016
19:30

Zaměstnanci azylových středisek v Dánsku a Švédsku podezírají tamní jinochy z prostituce. Nezletilí a převážně muslimští běženci vždy po záhadných telefonátech na pár hodin zmizí a následně se vrátí buď s finanční hotovostí, nebo s kupou drahého oblečení. Zabránit zneužívání imigrantů Evropany lačnými po sexu je prý ale těžké, mezi pracovníky středisek a azylanty chybí důvěra. Policie tak zatím nerozkryla jediný případ kuplířství.

„Máme obavy z toho, kde berou kluci peníze. Jsou tu situace, že hochům někdo zavolá, ti zmizí na několik hodin a vrátí se zpátky se značkovým oblečením,“ říká Jannich Bisp, který pracuje v dánském azylovém středisku ve městě Birkerod.

„Pokaždé voláme policii, ale ta těžko něco zmůže, když hoši mlčí a nic neprozradí… Tohle jsou kluci, se kterými bylo špatně zacházeno a možná byli během svého života zneužíváni,“ domnívá se Bisp.

„Věnujeme hodně času tomu, abychom vytvořili vztah důvěry mezi námi a kluky, ale když se nám konečně svěří, tak zase zmizí ještě předtím, než se můžeme případu pořádně věnovat,“ posteskne si sociální pracovník.

K podobným případům prý dochází i ve Švédsku, policie ve městě Malmö vyšetřuje nejméně 15 případů nucené prostituce. „Většina dětí, které sem minulý rok přišly, neměla buď žádné věci, nebo jen velmi málo věcí, ale některé děti mají náhle hodně peněz, drahé oblečení a zlaté hodinky. Pojali jsme podezření,“ říká Kristina Rosén z uprchlické střediska. Dětmi myslí převážně mladíky ve věku 16-17 let.

Homosexuální sex je v islámu přísně zakázán, Islámský stát tento skutek trestá smrtí. Několik skutečných či domnělých homosexuálů již teroristé z Islámského státu shodili ze střech domů či ukamenovali. I když média nezveřejnila náboženství údajných homosexuálních prostitutů, většina imigrantů, kteří dorazili loni do Evropy, byli muslimové.

Uprchlíci dál proudí do Evropy. Ale už především z jihu přes moře: