Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sídlo Islámského státu v Libyi padlo. Syrtu obsadily vládní síly

Autor: ČTK, mb - 
11. srpna 2016
23:50

Libyjské vládní síly převzaly kontrolu nad velitelským střediskem Islámského státu v baště ozbrojenců v Syrtě. To si Islámský stát zřídil v konferenčním středisku Ouagadougou. Úplné osvobození Syrty se očekává v nejbližších dnech. Informaci zveřejnilo velitelské středisko vládních sil.

Vládní síly vstoupily v úterý do Syrty, která leží 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu. Krom konferenčního střediska se jim podařilo obsadit i blízký univerzitní komplex a sousedící nemocnici Ibn Síná, která nese jméno podle perského učence a otce moderní medicíny známého také jako Avicenna.

„Naše jednotky mají plnou kontrolu nad střediskem Ouagadougou, dokonce jsme pronikli ještě o kus dále,“ prozradil jeden z členů vládních sil světovým médiím. „Po dnešním boji jsme našli nejméně 20 mrtvol teroristů,“ doplnil voják.

Podle mluvčího vládních sil bude úplné osvobození Syrty oznámeno poté, co vojáci obsadí ty sektory města, jež jsou dosud v rukou islamistů.

Vládní jednotky započaly ofenzivu proti teroristům z Islámského státu již v květnu, ale islamisté projevili houževnatý odpor. V boji používali sebevražedné atentátníky, snipery i auta naložená trhavinami.

Libye byla před takzvaným arabským jarem jedním z nejbohatších států Severní Afriky, ale po pádu diktátora Kaddáfího se země ocitla v troskách, kde mezi sebou soupeří nesčetné ozbrojené frakce, Islámský stát je jen jednou z nich.

Přestože je dobytí velitelského střediska islamistů v Syrtě úspěchem v boji s terorismem, Islámský stát stále ovládá značnou část libyjského pobřeží.

Připomeňme, že džihádisté v únoru 2015 šokovali svět, když popravili 21 egyptských křesťanů, kteří se u pobřeží živili jako rybáři. Teroristé rybáře nazvali „křižáky“ a následně pohrozili nožem směrem k Evropě. Všechny popravené muže Koptská pravoslavná církev svatořečila jako mučedníky.

petrnovak81 ( 12. srpna 2016 01:40 )

zkuste treba Lightbox for Bootstrap 3. Dik

petrnovak81 ( 12. srpna 2016 01:36 )

Proc otvirate galerii v dalsim view? Nejde se vratit na puvodni odkaz... Zpet na zacatek??? Ok ale pak se v browseru tlacitkem zpet nechci vratit zase do galerie... A pak tlacitko zpet v galerii nereaguje ?!? Esc to same jako zpet na clanek. Proste se nikam jinam uz nedostanu pokud nezadam puvodni adresu...

petrnovak81 ( 12. srpna 2016 01:19 )

Obcas se mi stane ze prejdu na vas odkaz . Delsi dobu me celkem se.re Vase galerie. Ktery bridil to delal?! Vi ti lide ze existuje treba nejakej bootstrap? Nebo se to nekdo snazi nesikovne delat po svem? Takovy chaos bych pochopil pred 15 lety . Sry jen nazor...

Zobrazit celou diskusi