Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zřícený balón pocházel z Česka. Při tragédii zahynulo v Texasu 16 lidí

Autor: ČTK, ula - 
1. srpna 2016
08:21

Horkovzdušný balon, při jehož sobotním pádu zahynulo v Texasu 16 lidí, pocházel od českého výrobce. Informují o tom americká média, která se odvolávají na vyšetřovatele. Ti se zatím snaží objasnit příčinu neštěstí. Vyšetřování jedné z nejtragičtějších nehod svého druhu potvrdilo, že jedna z částí letícího stroje zasáhla dráty elektrického vedení. Český výrobce potvrdil, že balón vyráběl a s vyšetřovateli prý spolupracuje.

Člen vedení Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) Robert Sumwalt na tiskové konferenci uvedl, že balon pocházel od české firmy Kubíček a měl čtyři palivové lahve a tři hořáky. Společnost podle svých internetových stránek vyrábí balony téměř 30 let.

Firma potvrdila, že balón skutečně vyráběla, jedná se o model vyrobený v roce 2014. Zároveň firma potvrdila i dostupné informace, že došlo ke kontaktu balónu s vedením vysokého napětí a požáru na palubě.

„Nehodu vyšetřuje americký úřad pro bezpečnost v dopravě - National Transportation Safety Board (NTSB) – se kterým jsme od počátku v kontaktu a s jeho vyšetřovateli spolupracujeme. Podle mezinárodně platných pravidel pro vyšetřování leteckých nehod je NTSB jedinou institucí oprávněnou podávat informace o příčinách nehody. Do skončení vyšetřování se k této nehodě proto nemůžeme blíže vyjadřovat, “ uvedla firma Balóny Kubíček ve svém prohlášení

Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda mohla pád zapříčinit lidská chyba, technická závada či povětrnostní podmínky. „Existuje fyzický důkaz, že balon zasáhl dráty, nikoli stožár,“ potvrdil Sumwalt dřívější tvrzení některých svědků. Zda se balon skutečně vznítil, jak tvrdí jedna svědkyně, zatím úřady nepotvrdily.

Vyšetřovacímu týmu se podle něho na místě podařilo shromáždit 14 mobilních telefonů či jiných elektronických zařízení, která chtějí prozkoumat a objevit případný záznam letu, jenž by pomohl zjistit příčinu havárie.

K pádu došlo u města Lockhart, vzdáleného asi 45 kilometrů jižně od Austinu. Balon se zřítil do zemědělské oblasti na místní pole, podél něhož vedou dráty velmi vysokého napětí.

Jeden z nejtragičtějších pádů balonu

Balon provozovala společnost Heart of Texas Hot Air Balloon Rides a jeho devětačtyřicetiletý pilot byl podle svého kolegy citovaného agenturou AP velmi zkušený.

Podle americké balonové asociace jde o vůbec nejtragičtější zaznamenanou nehodu svého druhu na západní polokouli. V celosvětovém měřítku byl poslední nehodou s ještě větším počtem obětí pád balonu v egyptském Luxoru, kde přišlo o život 19 lidí.

bizon_pepa ( 1. srpna 2016 14:46 )

Fakt tr to pobavilo? A cim?

cestr ( 1. srpna 2016 13:46 )

Stane se.

schelly ( 1. srpna 2016 13:40 )

tomik007: Docela jste mě pobavil, velice vtipné a příznačné. Tedy pokud jde o toho Kalouska. Jinak , že zahynuli nevinní lidí je smutné.

janejaneja ( 1. srpna 2016 13:36 )

Připadá mi, že když se stane někde něco špatného, je to skoro vždy z Česka.. Viz nedávno třeba ten šílenec v té Austrálii. Nakonec to Čech nebyl. Ale prvotní zpráva zněla- Čech..

dfghjk ( 1. srpna 2016 12:28 )

Tak to je dobrá zpráva, jako správný vlastenec jsem hrdý na to, že české balony se probojovaly na náročný americký trh. V tržním hospodářství neexistuje lepší důkaz o jejich kvalitách.

Zobrazit celou diskusi