Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Turecko po 14 dnech od pokusu o puč: Tisíce zatčených i vyděšení čeští turisté

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. července 2016
21:03

Od nezdařeného puče v Turecku, který se odehrál v noci z pátku na sobotu před 14 dny, bylo podle tamního ministra vnitra zadrženo již přes 18 tisíc lidí. 9677 z nich čeká na soud. Pasy byly odebrány 50 tisícům lidí, celkem se čistky odhadem dotkly 66 tisíců lidí. Turecko však řeší i další problémy. Popírá, že armádní čistky ovlivňují boj s Islámským státem, čelí však také úbytku turistů, což Blesk.cz potvrdil i Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Pokus o svržení turecké vlády v noci z 15. na 16. července selhal. Pučisté byli přemoženi, Turecko se však nadále vzpamatovává z dramatických událostí. A pro mnohé jde o kruté vystřízlivění. Pro řadu lidí za vězeňskými mřížemi. Turecký ministr vnitra Efkan Ala v pátek uvedl, že 9677 osob z téměř 18 tisíc zadržených je formálně zatčeno a čeká je soud.

Kritizovaný Erdogan tepe Západ

Čistky v Turecku se již dotkly 66 tisíc lidí. Jde o vojáky, soudce, policisty, státní zástupce, ale i učitele. Právě Erdoganovo tažení proti školám vyvolalo jednu z kritik Západu. Prezident Erdogan však výtky odmítá. A svůj nekompromisní postup obhajuje, jak se dá. Ctí přitom i známé heslo, že nejlepší obranou je útok. A tak v pátek nařkl západní země, že místo oceňování toho, jak se Turecko s pokusem o převrat vypořádalo, stojí „na straně vzbouřenců“.

Jedním ze způsobů tureckého „vypořádání“ je přitom i to, že téměř 50 tisícům lidí byly odebrány pasy, jak také prozradil ministr vnitra Efkan Ala. Právě s cestováním jsou však spjaté další turecké problémy. Krev tekla v tureckých ulicích nejen při puči, ale také předtím při teroristických útocích. Od cesty do Turecka to proto odradilo mnoho turistů.

Češi mají obavy. Žádají výměny za jiné destinace

Příjmy Turecka ze svého klíčového sektoru rázem klesly meziročně o 35,6 procenta a jde o největší propad za více než 17 let, upozorňuje ČTK. Počet turistů poklesl ve druhém čtvrtletí kvůli teroru oproti loňskému roku o několik milionů, další úbytek se očekává i ve třetím čtvrtletí právě kvůli puči. Společně s tím, že prezident Erdogan vyhlásil v zemi tříměsíční výjimečný stav, jde o velkou ránu pro tureckou ekonomiku.

Své peníze se v Turecku zdráhají utrácet i čeští turisté. V polovině července jich pobývalo v Turecku zhruba sedm tisíc.

„Tyto dramatické události se projevily v tom prvním čase toho incidentu, protože se celý svět dostal do šoku. Pak se celá situace uklidnila, ale politika prezidenta Erdogana vyvolává trochu obavy z toho, co může být v budoucnosti. Částečně se to projevuje, ten pokles je dnes 15, u některých cestovních kanceláří 20 procent proti tomu, co se předpokládalo, že se podaří do Turecka letos odvézt. Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet dál,“ řekl Blesk.cz Jan Papež, místopředseda a mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

Jak vnímá celkově turistickou sezonu v Turecku poznamenanou sérií bombových útoků a pučem? „Vnímám ji velice rozporuplně. Na jedné straně klienti, kteří se vracejí, jsou velmi spokojeni se službami a s tím, jak se k nim Turci chovají. Na druhou stranu samozřejmě řada klientů má určitou obavu a žádá o výměnu do jiné destinace,“ dodal Papež s tím, že záleží také na jednotlivých CK, zda dokáží klienty uklidnit, že mají v Turecku své vlastní zázemí a tedy garanci určitého bezpečí.

Ankara tvrdí: Boj proti IS není ohrožen. Český expert nesouhlasí

Panují přitom obavy, že rozsáhlé čistky, které zasáhly i část armády, budou mít vliv na boj proti nedalekému Islámskému státu. Turecko je totiž důležitým partnerem mezinárodní koalice, která vytáhla na zteč proti IS.

„Pokud dochází k poměrně zásadnímu oslabování armády, velitelských kádrů, velících důstojníků, tak to samozřejmě může mít vliv i na efektivitu boje proti IS. Vidím, kolik generálů je odstaveno, kolik vojáků bylo zatčeno, to na ozbrojené síly musí mít minimálně třeba psychologicky poměrně dost zásadní dopad,“ řekl Blesk.cz vedoucí Střediska bezpečnostní politiky Miloš Balabán.

Odmítl tak přesvědčování tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua, který tvrdí, že se nic nemění a nezdařený převrat neznamená oslabení boje proti džihádistům. „Mnoho našich partnerů bylo vyhozeno z armády nebo zatčeno,“ upozornil na Bezpečnostním fóru v Aspenu James Clapper, ředitel amerických zpravodajských služeb. Podle něj armádní čistky turecko-americké spolupráci v boji proti IS skutečně škodí.

„Když je nyní armáda očištěna, je důvěryhodnější a pro boj efektivní,“ oponuje šéf turecké diplomacie. Turecký premiér Binali Yildirim dnes také oznámil, že uzavře leteckou základnu Akinci severně od Ankary, jež byla během převratu centrálou vzbouřených vojáků. „Uzavřeme (také) veškerá kasárna, z nichž vyjížděly tanky a vylétaly vrtulníky,“ citovala ČTK z jeho projevu, přenášeného živě právě ze zmiňované základny.

VIDEO: Podívejte se, co o dramatických událostech v Turecku říkal český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pořadu Ptám se, pane premiére:

Video  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o Turecku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anno ( 29. července 2016 23:41 )

Jaký boj proti ISIS řešila turecká armáda, když od nich brali ropu, Turci bojovali proti KURDŮM, to je český EXPERT na baterky, nebo záměrně LŽE!!!!!

Zobrazit celou diskusi