Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Krveprolití v Nice je naše práce, tvrdí ISIS. Rodné město vraha se hanbí

Autor: ČTK, dv - 
16. července 2016
10:39

Samozvaný Islámský stát se v sobotu dopoledne přihlásil ke krveprolití ve francouzském Nice. Zprávu vydala agentura Amak napojená na teroristy. 31letý Mohamed Lahouaiej Bouhlel vjel ve čtvrtek večer do davu lidí slavících ve francouzském městě Nice Den Bastily a zabil nejméně 84 lidí. 

Cítíme hanbu za to, co se stalo, zní z tuniského města, ze kterého pochází terorista samotář z Nice. Jenže teď se ukazuje, že útočník zřejmě až takový samotář nebyl, k jeho činu se přihlásil ISIS.

Pachatelem útoku byl jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel původem z Tuniska, který žil legálně v Nice. O jeho napojení na islamisty zatím nebylo nic známo. V hledáčku zpravodajských služeb nebyl, jeho trestní rejstřík zahrnoval pouze drobnou kriminalitu. Pařížský prokurátor nicméně v pátek upozornil, že způsob provedení útoku odpovídal instrukcím, které bojovníkům opakovaně dávali představitelé džihádistů.

Francouzská policie také zadržela čtyři muže z okruhu Bouhlela a umístila je do vazby, uvedla agentura AFP. Jeden byl zatčen v pátek, další tři dnes ráno. Ve vazbě stále zůstává Bouhlelova bývalá manželka, která byla zadržena také v pátek. Úřad pařížského prokurátora dnes dopoledne potvrdil, že v souvislosti s masakrem drží policie v cele pět lidí.

Fotografové zachytili vrahova bratra. Fotografové zachytili vrahova bratra. | Reuters

Terorista pochází z tuniského města Msaken, město ležící nedaleko Súsy asi 120 kilometrů jižně od Tunisu je s Francií pevně spojené kvůli emigraci. Žije tu více než 100 000 obyvatel a město se nepotýká s ekonomickými problémy do takové míry jako řada jiných tuniských měst, a to částečně díky penězům zasílaným z Francie. A běžně k vidění jsou tu vozy s francouzskými poznávacími značkami.

Bouhlel odtud odjel v roce 2005 a naposledy se sem vrátil na svatbu sestry před čtyřmi lety, uvádějí jeho známí. Tento 31letý muž byl francouzské policii známý kvůli výhrůžkám, násilí a krádežím. V Tunisku si ho příbuzní a sousedé pamatují jako sportovního, odměřeného mladíka, který se nezajímal o náboženství.

„Mohamed byl naprosto normální kluk,“ řekl jeho bratranec Hamádí Bouhlel. „Pravidelně sportoval, chodil do fitka a byl hrozně arogantní. Nebavil se s ostatníma klukama ze čtvrti,“ dodal.

Bývalá francouzská kolonie Tunisko se potýká s islámským extremismem od povstání v roce 2011, které svrhlo režim Zína Abidína bin Alího. Mnoho mladých Tunisanů poté odešlo bojovat do dalších zemí. Bouhlel ovšem nepatřil mezi ty, koho by francouzské nebo tuniské úřady podezíraly z radikalizace.

Jeho bývalý soused, který se představil jen křestním jménem Mansúr, řekl, že Bouhlel nechodil do mešity a nemodlil se. „Je z velké, normální rodiny, nejsou to žádní extremisté, to vůbec ne. Jsou stejní jako my ostatní,“ dodal.

VŠE O PŘEVRATU V TURECKU ČTĚTE ZDE >>

Útočníkův synovec Ibrahim Bouhlel novinářům řekl, že jeho strýc nikdy neměl potíže s penězi a před několika dny údajně příbuzným řekl, že plánuje zajet si do Tuniska na velkou rodinnou oslavu. Další bývalý soused, který se z Nice vrátil domů na letní dovolenou a představil se jako Karím, uvedl, že útok vnímá jako „velkou zradu“.

Tisíce lidí z našeho města žijí v Nice a vydělávají si tam na živobytí. Je normální odvděčit se zemi, která nám dává všechno, tímhle způsobem během jejího národního svátku?“ ptá se Karím.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel Mohamed Lahouaiej Bouhlel | Archiv

Msaken leží jen deset kilometrů od pobřežního města Súsa, kde 23. června 2015 zabil ozbrojenec na pláži 38 lidí, převážně britských turistů. O tři měsíce dříve zabil střelec 21 lidí v Národním muzeu Bardo v Tunisu. Tyto útoky měly drtivý dopad na tuniský turistický sektor.

Tuniská vláda vydala prohlášení, v němž odsoudila útok v Nice „nejostřejším možným způsobem“, a slíbila Francii pomoc při snaze ochránit její občany i návštěvníky.

Mezi oběťmi v Nice byli i tři Tunisané, další tři jsou pohřešovaní a několik dalších utrpělo zranění. „Pro nás všechny je to šok,“ řekl obyvatel Msakenu Munír bin Sálim, který události v Nice sledoval v televizi v místní kavárně. „Je to hanba. Tenhle čin ještě víc zničí pověst Tuniska, které začalo být spojované s džihádisty,“ dodal.

mirco ( 16. července 2016 18:41 )

Pises z moskvy soudruhu? Kolik ti davaji za modleni k Leninovi? Parlamentni listy cte akorat hlupak...To zase plati tvuj otec Putler...Radsi tady napis kolik komanci zavrazdili lidi a jak zabijeli polaky v Katyni ty rudy trotle...Vrat se do Moskvy a neotravuj v CR

fotrpjotr ( 16. července 2016 16:12 )

Hlavní prioritou stále zůstává Rusko,není,přece možné,aby se neustále rozpínalo na svém území a NATO muselo,kvůli tomu budovat stále nové základny poblíž jejich hranic.

copy ( 16. července 2016 13:10 )

http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=hanbit

copy ( 16. července 2016 13:07 )

https://www.pravidla.cz/pravopis/5180-hanbit.html

4nick4 ( 16. července 2016 13:02 )

Hanebnost je česky, ne? zní to jako ohanbí, hanbí.

Zobrazit celou diskusi