Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za sex s prostitutkou pokuta až 100 tisíc. Francie bude nově trestat „kunčafty“

Francie bude pokutovat zákazníky prostitutek. V Paříži proti tomu kněžky lásky protestovaly.
Francie bude pokutovat zákazníky prostitutek. V Paříži proti tomu kněžky lásky protestovaly.  (Autor: Profimedia/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
6. dubna 2016
21:10

Francie se ve středu přidala k těm evropským zemím, které trestají klienty prostitutek. Rozhodlo o tom Národní shromáždění, které po letech bouřlivých debat večer definitivně schválilo návrh nového zákona o prostituci. Za „nákup sexuálních služeb“ hrozí zákazníkům pokuta 1500 eur (40 500 Kč). Informovala o tom tamní média.

Prostituce jako taková byla dosud ve Francii legální. Trestné bylo kuplířství, stejně jako veřejné nabízení prostituce. Delikt nabízení prostituce na veřejnosti zákon teď naopak ruší a prostitutky za něj už nebudou trestány. Pokud bude klient přistižen s prostitutkou opakovaně, zvýší se pokuta až na 3750 eur (zhruba 100 tisíc korun). Zákazníkovi může být navíc nařízena účast na kurzu věnovaném boji s prostitucí.

Inspirace Švédskem

Nový zákon proti prostituci ve Francii podle komentátorů patří k nejpřísnějším v Evropě. Obdobný zákon, který platí od roku 1999 ve Švédsku, byl inspirací i pro francouzské zákonodárce. Podle švédských úřadů omezil prostituci na polovinu. Klienti jsou trestáni také v Norsku, Británii a na Islandu.

„Tento zákon je nezbytný proto, aby nebylo možné pokládat za normální nákup něčího těla,“ řekla socialistická poslankyně Maud Olivierová, která nový zákon iniciovala.

Prostitutky se bouří

Proti trestání klientů tvrdě vystupují organizace prostitutek. „Dopady si umíme představit. Ty, které si to mohou dovolit, budou odjíždět do sousedních zemí. Ostatní budou vyhledávat agentury, salony, prostředníky v roli kuplířů, aby jim zajistili kontakt s klienty,“ tvrdí Morgane Merteuilová ze syndikátu sexuální práce Strass.

Všechny parlamentní politické skupiny ponechaly svým zákonodárcům svobodu hlasování. Poslanci schválili konečný text poměrem 64 hlasů ku 12.

Při projednávání zákona se proti němu pořádaly před parlamentem protesty. Petici proti novým zákazům podepsala již dříve řada celebrit, včetně herečky Catherine Deneuveové a zpěváka Charlese Aznavoura.

Stoupenci změn argumentují i bojem proti pašování lidí. Z odhadovaných 30 tisíc až 40 tisíc prostitutek ve Francii je podle oficiálních odhadů velká většina cizinek – původem z východní Evropy, Afriky, Číny a Latinské Ameriky.

Česko nemá zákonnou úpravu prostituce. Ta sama o sobě není trestná, což platí i pro zákazníky prostitutek.

prycsnima ( 6. dubna 2016 23:14 )

 V německu je prostitutka normální povolání a v bordelech stojí flate rate šoupání jen pár eur.jste li refuges dostanete vouchery od socialky.

Zobrazit celou diskusi