Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt toreadora na koridě: Býk mu probodl plíce a aortu. V živém vysílání a před manželkou

Autor: ČTK, haj - 
10. července 2016
10:25

Ve španělském městě Teruel na východě země zemřel v sobotu slavný toreador Víctor Barrio (†29). Podlehl těžkým zraněním hrudníku poté, co ho 500kilový býk nabodl na rohy. Podle deníku El País jde o první úmrtí po zápasu s býkem v aréně ve Španělsku od roku 1992. Barrio podlehl těžkým zraněním hrudníku, která mu býk způsobil svými rohy.

Zkušený matador Barrio, který za koridu získal i mnohá ocenění, se zrovna pokoušel o manévr zvaný „muletazo“, ovšem něco se zvrtlo. Rozzuřené zvíře muže ošklivě zranilo.

Celý souboj z arény v aragonském městě Teruel sledovaly stovky diváků a přenášela ho živě i místní televize. Na záběrech je jasně vidět, jak býk jménem Lorenzo vyhodil toreadora do vzduchu, pak ho bodl rohem do hrudníku a prudce s ním smýkal.

Děsivá podívaná: Toreador zemřel přímo před zraky diváků a jeho manželky

Video  Smrt před zraky diváků: Korida si ve Španělsku vyžádala první oběť od roku 1992  - Reuters
Video se připravuje ...
Všem, kdo koridu sledovali, se v té chvíli asi hrůzou zatajil dech. V šoku byla rovněž toreadorova manželka Raquel Sanz, která byla přítomná v hledišti, a tragédii tak přihlížela. Okamžitě za mužem pospíchala a chtěla mu pomoci, informoval El Espaňol.

Barria, který se v šílených bolestech svíjel na zemi, okamžitě převezli do nemocnice, ovšem lékaři mu již nedokázali pomoci. Utrpěl totiž perforaci plic a hrudní aorty a následně mu přestalo bít srdce. Soustrast rodině zemřelého toreadora vyjádřil mimo jiné španělský premiér Mariano Rajoy. „Upřímnou soustrast rodině a přátelům Víctora Barria. Ať odpočívá v pokoji“ napsal Rajoy na svém twitterovém účtu. Ani býk Lorenzo ovšem nevyvázne jen tak, jelikož dle tradice pošle farmář jeho matku na jatka, aby rodová linie zvířete dál nepokračovala.

V sobotu zemřel po napadení býkem také muž v jihošpanělském městečku Pedreguer, který se účastnil tradičního pouličního běhu s býky. Také jeho nabral býk na rohy a vážně mu poranil hrudník a břicho. Zatímco při každoročním běhu s býky dochází k oběti na životech často, smrtelná zranění toreadorů jsou i přes nebezpečnou podstatu sportu spíše výjimečnou záležitostí.

Dle deníku El País jde v tomto případě o první takové úmrtí v tomto století. K poslední podobné události došlo v roce 1992. V minulém století pak ve Španělsku zemřelo po zranění býkem dohromady 134 lidí, z toho 33 toreadorů.

Souboj s býkem v aréně, takzvaná korida, má ve Španělsku dlouhou tradici. V poslední letech se ale hovoří o soumraku tohoto fenoménu, který kritizují zejména ochránci zvířat. Jiní, včetně premiéra Rajoye, ho uznávají jakou součást národní tradice.

Nicméně zájem domácího publika o býčí zápasy dlouhodobě klesá a Katalánsko a Kanárské ostrovy už koridu zakázaly. Ročně se ve Španělsku uskuteční na 2000 býčích zápasů.

Historie koridy sahá do doby bronzové, kdy například už krétská mládež měřila síly s býky. Pro první obyvatele Pyrenejského poloostrova (Ibery) byl takový souboj náboženským rituálem, ale Římané už z něj udělali show. Moderní korida s dnešními pravidly má kořeny ve Španělsku v 18. století, kdy toreadora z řad šlechty nahradil muž z lidu, který býkovi už čelil bez koně. Tehdy se také začaly stavět speciální arény pro koridu a chovat zvláštní plemena býků.

 

anvil ( 7. srpna 2016 20:48 )

Tenhle veřejný spůsob zabíjení zvířat do 21 století nepatří, ať se jedná o tradici nebo ne. Souboje gladiátorů v aréně si dnes taky nikdo nedovolí obnovit. Tak proč něco tak krutého, jako je postupné vházení oštěpů do býka, než zemře?

zarazenyprd ( 12. července 2016 14:58 )

 Býčí zápasy. Tentokrát býk vyhrál. Tak wocogo?

14178kikina ( 10. července 2016 20:21 )

Vivat býkovi.... jen škoda, že skončí na jatkách Vůbec nelituji toreadora, dobře mu tak, ještě bych se mu smála do ksichtu, jak by umíral...

naidka ( 10. července 2016 19:04 )

Ty se nějak tetelíš. Přečti si článek, podobné zakomplexovance už to pomalu a jistě přestává bavit.

naidka ( 10. července 2016 19:01 )

Hofi to je ujeté, co, prý tradice . Takové tradice jsou úplně na palici, pro někoho tradice, pro druhého hnus.

Zobrazit celou diskusi