Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Trefili ji do lýtka, tělem chránila syna.“ Snipeři střelili i matku z Dallasu

Autor: simao, ČTK - 
8. července 2016
16:25

Palba sniperů na policisty v Dallasu se neobešla bez zraněných na straně civilistů. Střelili i sestru Theresy Wilsonové, která popsala, co na místě během střelby prožívali. I ona upozorňuje, že demonstrace proti policejnímu násilí na černoších byla jinak poklidná. Policie jednoho střelce z Dallasu identifikovala jako 25letého Micaha Johnsona. Bydlel v oblasti Dallasu, neměl žádné vazby na teroristy a ani trestní záznam.

„Před koncem protestu, když odcházeli pryč, byla hned na začátku, v prvním davu, který měl odejít. Když se otočili, aby odešli, uslyšela první výstřel. Nevěděli, co to bylo, a tak pokračovala v chůzi. Po prvním výstřelu, jak říkala, uslyšela, jak vyšel další výstřel, a pak nastal příval výstřelů,“ popsala americkým novinářům Theresa Wilsonová. 

V tu chvíli dav zachvátila panika. „Všichni začali utíkat. A hned jak se rozeběhla, schytala kulku do pravého lýtka. Okamžitě skočila na jednoho ze svých synů a zakryla ho tělem, další tři se rozeběhli na různé strany,“ dodala k dramatu, které prožívala její sestra.

Video  Sestra postřelené ženy v Dallasu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Chtěl zabíjet bělochy“

Nejméně dva střelci zabili v americkém Dallasu pět policistů a dalších šest zranili. Policie v souvislosti s útokem zatkla tři lidi, z toho jednu ženu. Jednoho z podezřelých obklíčila v garážích v centru města. CNN po několika hodinách s odvoláním na policii oznámila, že je mrtev.

Mrtvý střelec z Dallasu nespáchal sebevraždu, zabila ho policie, oznámil její šéf. Před smrtí prý střelec tvrdil, že nepatří k žádné skupině. Chtěl zabíjet bělochy.

Americký prezident Barack Obama incident odsoudil. Motiv střelby je zatím neznámý. Střelci pálili po policistech z vyvýšených míst v budovách. Dallaský policejní šéf David Brown řekl, že není jisté, zda se policistům podařilo zadržet všechny podezřelé.

Svědek vraždy policisty: Vypadalo to jako poprava

Policie centrum města uzavřela a upozornila lidi, kteří tam pracují, aby dnes zůstali doma. Bezpečnostní složky pátraly také po nastražených výbušninách, kterými hrozil podezřelý, jehož policisté obklíčili v garážích. Podle policejní mluvčí se ale zatím žádné nenašly.

Podle CNN jde o nejhorší útok na policisty od atentátů z 11. září 2001. V Dallasu se stejně jako na dalších místech USA konaly demonstrace v souvislosti se zastřelením dvou černochů při policejních kontrolách v minulých dvou dnech. Protest byl zcela poklidný až do chvíle, než se ozvaly první výstřely. K tomu došlo ve čtvrtek okolo 20:45 místního času (dnes 3:45 SELČ).

Jeden ze svědků, který scénu pozoroval ze svého bytu, řekl CNN, že viděl zabití jednoho policisty. Podle něj se zdálo, že útočník měl akci dobře naplánovanou. „Vypadalo to jako poprava. Postavil se za policistu, když už ležel na zemi, a střelil ho možná třikrát nebo čtyřikrát do zad,“ uvedl svědek.

ČTĚTE VÍCE: Vše o střelbě v Dallasu

drazor ( 8. července 2016 17:00 )

Pokud chtěl zabíjet bělochy, celkem logicky to byl černoch. Proč to ten matla nenapíše jak to je?? Prý demokracie, tak prd když se nesmí říkat a psát pravda!!!

Zobrazit celou diskusi