Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Padlého Camerona nahradí žena. Brexit po selhání mužů zařídí „Thatcherová II“

Autor: simao, ČTK - 
7. července 2016
19:05

Britského premiéra Davida Camerona, který ohlásil svou rezignaci, nahradí s největší pravděpodobností žena. O pozici šéfky konzervativní strany se uchází dvě – ministryně vnitra Theresa Mayová (59) a Andrea Leadsomová (53), náměstkyně z ministerstva energetiky. Třetí uchazeč Michael Gove do finálového duelu neprošel poté, co „bodl nůž do zad“ lídrovi v kampani za brexit Borisu Johnsonovi.

O úřad britského premiéra se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, rozhodli ve čtvrtek ve svém hlasování členové nejsilnější britské konzervativní strany. Výsledek celostranického korespondenčního hlasování bude znám do 9. září.

Britští konzervativci tak rozhodli o tom, že v čele britské vlády podruhé v historii stane žena. Dosud jedinou premiérkou byla Margaret Thatcherová.

„Toto hlasování ukázalo, že Konzervativní strana se dokáže sjednotit. Pod mým vedením se tak i stane,“ prohlásila sebevědomě Theresa Mayová po oznámení dnešních výsledků. I ve čtvrtek přitom potvrdila roli favoritky, když z 329 hlasů získala 199. Druhou Leadsomovou, za kterou se postavil jeden z vůdců kampaně pro odchod Británie z EU Boris Johnson, v kandidatuře podpořilo 84 zákonodárců.

Vyřadili intrikáře, který „bodl do zad“ Borise Johnsona

Konzervativní poslanci přitom ve čtvrtek z kandidátky vyřadili ministra spravedlnosti Michaela Govea. Ten nejprve dlouhodobě podporoval Johnsona, ale poté ho nečekaně označil za nevhodného pro premiérský úřad a rozhodl se sám kandidovat. Goveovy intriky se však konzervativcům nezamlouvaly a Gove tak získal pouhých 46 hlasů.

Původně se o vedení Konzervativní strany a tím i o úřad ministerského předsedy ucházelo pět kandidátů. V úterním hlasování vypadl někdejší ministr obrany Liam Fox a z klání poté odstoupil ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, který skončil předposlední.

Nyní mohou v korespondenčním hlasování rozhodovat všichni členové strany. Deník The Telegraph spekuluje, že jasno by o vítězi mohlo být dříve než v dosud plánovaném oficiálním zářijovém termínu. Tím by se rychleji ukončilo období nejistoty poté, co po červnovém vítězství zastánců brexitu v referendu oznámil rezignaci současný premiér David Cameron.

Od Cameronovy nástupkyně se očekává, že v Bruselu aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o reformě EU, který řeší odchod ze společenství. Zatímco Mayová už dala na vědomí, že v případě svého vítězství předpokládá, že tak neučiní do konce letošního roku, Leadsomová chce zahájit výstupové rozhovory co nejdříve.

Leadsomová pro brexit, Mayová proti

Andrea Leadsomová, bývalá tajemnice na ministerstvu financí, je od loňského května náměstkyní ministryně energetiky a klimatických změn. Od roku 2010 je poslankyní. Je vdaná a má tři děti.

Na univerzitě ve Warwicku vystudovala politické vědy a před vstupem do politiky pracovala v bankovnictví, například v bance Barclays. Patřila do tábora zastánců brexitu. „Toto rozhodnutí jsem neudělala rychle ani snadno, protože jsem řadu let prosazovala reformu uvnitř Evropy,“ řekla například.

Theresa Mayová byla naopak pro členství v EU, ale držela se stranou kampaně. Mayová je vdaná, děti nemá. Absolventka geografie na Oxfordu v minulosti pracovala ve finančnictví, například v centrální bance. Do parlamentu byla zvolena v roce 1997.

Ministryní vnitra je od května 2010, v minulosti musela řešit např. střelbu v hrabství Cumbria, v uplynulých letech se pak musela potýkat převážně s migrační krizí. Na jednáních vždy hájila Mayová politiku své vlády, která byla proti rozdělení uprchlíků do zemí EU podle kvót.

Kritiku unijních představitelů loni vyvolaly její výroky, že běženci zachycení na moři by měli být vraceni zpět i proti své vůli. Nyní prohlásila, že Británie musí snížit imigraci, ale stanovovat pro to nějaká časová vymezení by nebylo prospěšné.

Zobrazit celou diskusi