Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vraždy drogových dealerů na Filipínách? Nový prezident začal zřejmě s popravami

Autor: ČTK, mb - 
5. července 2016
19:14

Filipínský prezident Rodrigo Duterte (71) se ujal úřadu teprve 30. června, ale během pár dní jeho vlády už byly policií zabity desítky lidí. Dle úřadů šlo údajně o drogové dealery, zloděje aut a muže podezřelé ze znásilnění, kteří kladli odpor. Duterte zvítězil v květnových prezidentských volbách mimo jiné díky tvrdé rétorice, když slíbil, že „zatočí“ se zločinem.

„Moji muži chtěli předat zatykač, když z domu zazněly výstřely,“ prozradil médiím policejní šéf v Manile s tím, že policie střelbu opětovala a během operace zabila pět lidí.

Filipínská média zveřejnila, že za pouhých pár týdnů bylo takto zabito přes 30 lidí. Od květnových voleb, které vyhrál Duterte, pak dokonce více než 100. Policie během několika dní také zajistila např. 180 kg metamfetaminu, který měl hodnotu 900 milionů filipínských pesos (zhruba 465 milionů Kč). Drogy údajně pocházely z Číny či Tchaj-wanu.

Rodrigo Duterte vyhrál květnové prezidentské volby, když pro něj hlasovalo skoro 40 procent zúčastněných voličů. Ještě předtím, než se chopil prezidentského úřadu, Duterte nepokrytě hrozil, že bude zabíjet. „Neodvažuj se ničit mou zemi, jinak tě zabiju. Neodvažuj se ničit naši mládež, děti, protože tě jinak zabiju,“ pohrozil nově zvolený prezident drogovým dealerům.

To, že drogy a zločinnost jsou na Filipínách problémem, nepopírá ani předseda Národní unie právníků Edre Olalia, ale varuje před zabíjením bez řádného soudu. „Drogový problém se musí řešit… Nicméně zjevná sériová poprava údajných drogových dealerů musí také přestat. Nejedná se o řešení,“ varuje Olalia.

Nebezpečný trend kritizuje i Azadeh Shahshahani, právník pracující pro neziskovou organizaci monitorující porušování lidských práv. „Prezident a jeho podřízení by měli mít na paměti, že obžalovaní si zaslouží spravedlivý proces před nezávislým soudem nehledě na vážnost obvinění,“ upozorňuje advokát.

Duterte působil jako starosta v Davau 22 let a podle organizací pro lidská práva zde od roku 1989 smrtící komanda zabila minimálně 1400 lidí, převážně drogových dealerů, narkomanů, drobných kriminálníků a dětí žijících na ulici. Duterte ale jakýkoli podíl na tomto vraždění popírá.

Přízeň mezi voliči z řad chudiny, která na Filipínách tvoří nejméně čtvrtinu z více než 100 milionů obyvatel země, získalo Duterteovi i jeho neformální vystupování. Nový prezident většinou chodí v tričku nebo košili s krátkým rukávem, nikdy prý nenosí ponožky a během kampaně prohlásil, že ho nikdo neuvidí v kravatě. Odmítá prý také nechat se vozit v prezidentské neprůstřelné limuzíně značky Mercedes a raději jezdí v pick-upu.

marti33 ( 5. července 2016 21:13 )

Důležité je být kamarád s Usa. Pak si můžete dělat co chcete.

Zobrazit celou diskusi