Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Filipínský prezident se „předvedl“: „Vy zku*vysyni!“ nadával biskupům

Autor: ČTK, mb - 
23. května 2016
21:31

Nově zvolený filipínský prezident Rodrigo Duterte (71) velmi vulgárním způsobem napadl tamní biskupy. Dle Duterteho jsou filipínští biskupové „pokrytečtí zku*vysyni“. Již dříve stejným slovem urazil papeže Františka nehledě na to, že jsou Filipíny silně katolickou zemí. K římskokatolické církvi se hlásí zhruba 83 procent obyvatelstva země.

„Vy zku*vysynové, nestydíte se? Chcete po mně mnoho laskavostí… Víte, která instituce je nejvíce pokrytecká? Katolická církev,“ zaútočil vulgárně filipínský prezident Rodrigo Duterte na vysoce postavené katolické činitele.

Dutertemu se totiž nelíbila kritika církve na jeho adresu. Již dříve totiž prezident stejně sprostým slovem očastoval papeže Františka a vtipkoval o znásilnění a vraždě australské jeptišky, která zemřela při vzpouře ve vězení v roce 1989.

Duterte se v roce 1988 stal poprvé starostou města Davao na jihu země, kde si získal oblibu tvrdou kampaní proti zločinu a získal přezdívku „trestač“. Během jeho starostování ozbrojené milice v Davau zabily přes 1000 zločinců.

Nově zvolený prezident slíbil, že bude v zabíjení nadále pokračovat. „Vyzvu Kongres, aby zavedl trest smrti oběšením,“ uvedl Duterte na tiskové konferenci. Bezpečnostní složky by měly dostat povolení zabíjet v případě, že půjde o organizovaný zločin či osoby, které se budou bránit zadržení. Trest smrti byl na Filipínách zrušen v roce 2006.

Prezidentské volby na Filipínách se konaly 9. května a neobešly se bez násilí. Ozbrojenci při útocích napadali hlasovací místnosti, automobily a kradli přístroje na sčítání hlasů, sdělila policie. Deset lidí dokonce zahynulo.

Duterte se stal vítězem poté, co pro něj hlasovalo zhruba 40 procent voličů. V kampani mimo jiné sliboval, že během šesti měsíců vymýtí zločinnost a skoncuje s korupcí. Velký ohlas u voličů měla také jeho kritika přetrvávající chudoby a sociální nerovnosti, s nimiž si vládnoucí elita nedokázala poradit.

Nově zvolený prezident se přitom také považuje za křesťana, je členem protestantské sekty Království Ježíše Krista, kterou vede pastor Apollo Carreon Quiboloy (66). Ten se prohlašuje za „pomazaného syna Božího“, nový filipínský prezident ho považuje za svého duchovního vůdce.

zadnice ( 24. května 2016 11:27 )

A nemá snad pravdu? Jak se církev chová např. u nás!

Nezadat ( 23. května 2016 23:55 )

Konečně někdo nazval věci pravým jménem.Po vzniku křesťanství vznikl bordel a padla demokracie a islám jako odnož křesťanství ten bordel a vraždění dorazil.

Zobrazit celou diskusi