Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Další „zbabělec“ po brexitu? Šéf UKIPU a euroskeptik Farage ohlásil rezignaci

Autor: ČTK, mb - 
4. července 2016
11:29

Předseda protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage (54) v pondělí oznámil rezignaci na svou funkci. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že dosáhl svého životního cíle: odchodu Británie z Evropské unie. Je to již druhý hlasitý euroskeptik, který po vyhlášení výsledků referenda překvapivě oznamuje svou rezignaci. Minulý týden tak učinil exstarosta Londýna Boris Johnson (52), za což si vysloužil tvrdou kritiku.

„Nikdy jsem nebyl a nikdy jsem ani nechtěl být kariérním politikem. Mým cílem v politice bylo dostat Británii z Evropské unie. Myslím, že je správné, abych nyní rezignoval na post předsedy UKIP,“ tvrdil Farage před novináři na tiskové konferenci.

Navzdory odchodu z vedení strany Farage podle svých slov nadále podporuje UKIP a hodlá podpořit i další protievropské strany a hnutí ve zbytku evropské osmadvacítky.

Červnové referendum o vystoupení Británie z Evropské unie způsobilo na britské politické scéně doslova zemětřesení. Po oznámení výsledků ohlásil svou rezignaci premiér David Cameron (49).

Bývalý londýnský starosta a jeden z hlavních představitelů kampaně za odchod Spojeného království z EU Boris Johnson, kterého mnozí považovali za favorita v boji o post premiéra, se minulý týden odmítl o pozici premiéra ucházet. Kritici ho označili za „zbabělce“ a Nigel Farage, který patřil k nejhlasitějším kritikům EU, nyní jeho příklad následuje.

Británie tak stále hledá nástupce za Camerona, který povede zemi v jednáních s EU. Brusel už dal ale jasně najevo, že Spojené království musí „hrát fair play“ a spolu s výhodami musí přijmout i povinnosti. Konkrétně jde o dodržování čtyř základních svobod EU – volný pohyb lidí, služeb, zboží a kapitálu.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE

Milanv ( 4. července 2016 13:17 )

Zbabělec, jak pro koho. U mě je frajer který jde od koryta dobrovolně, když dosáhl toho co chtěl.

Zobrazit celou diskusi