Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Demonstranti v Bagdádu vtrhli do vládní čtvrti. „Dobyli“ i kancelář premiéra

Autor: ČTK, všm - 
20. května 2016
18:24

Irácká armáda vyhlásila v Bagdádu „až do odvolání“ zákaz vycházení, uvedla státní televize. Protivládní demonstranti v pátek v metropoli vtrhli do ostře střežené takzvané zelené zóny, kde se nacházejí vládní úřady a velvyslanectví některých států. Při střetech s bezpečnostními složkami utrpěly podle svědků zranění desítky lidí.

Podle informací BBC se na místě střílelo ostrými náboji a bezpečnostní složky použily také slzný plyn. Nepotvrzené informace tvrdí, že se protestující dostali až do kanceláře premiéra Hajdara Abádího.

Mezi demonstranty byli stoupenci vlivného šíitského duchovního Muktady Sadra i lidé z dalších skupin, kteří jsou nespokojeni s politikou současné irácké vlády. Kabinet premiéra Hajdara Abádího podle nich selhává, neprovádí reformy a rovněž není schopen zajistit bezpečnost obyvatel.

Demonstranti směřovali k budově parlamentu a úřadu premiéra. Reportér agentury AP popsal, že viděl několik zraněných lidí, jeden z demonstrantů měl střelnou ránu na hlavě.

Sadrovi příznivci svými protesty vymáhají personální změny ve vládě, což má pomoci vyřešit korupci a zahájit potřebné reformy. Abádí nový kabinet navrhl, ale parlament ho zatím neschválil.

sosacek ( 20. května 2016 19:03 )

Už mají té "americké demokracie" a nastrčené loutkové vlády asi plné zuby.

Zobrazit celou diskusi