Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočník bodal do cestujících na nádraží: Při útoku křičel „Alláhu akbar“, jeden mrtvý

Autor: ČTK, lm - 
10. května 2016
08:57

Děsivý útok na nádraží v Mnichově! Útočník (27) ve stanici Grafing pobodal nožem  několik lidí, jeden ze zraněných zemřel. Pachatel se po útoku pokusil o útěk, ale byl zadržen. Podle svědků křičel „Alláhu akbar“ (arabsky „Bůh je veliký“). Podle bavorského ministra vnitra zřejmě nešlo o islamistické násilí, ale o útok psychicky nemocného muže.

Útočník ozbrojený nožem pobodal dnes ráno na nádraží nedaleko Mnichova čtyři lidi, jedna z obětí na následky zranění zemřela. Podle svědků útočník křičel „Alláhu akbar“ a „vy nevěřící“. Policie muže zadržela a informovala, že jde o sedmadvacetiletého německého občana. Motiv činu zatím policisté neznají.

Útok se stal v obci Grafing asi 25 kilometrů jihovýchodně od Mnichova. Útočník, který na místo činu přišel bos, podle policie vstoupil do čekajícího příměstského vlaku, několikrát bodl do zad jednoho z cestujících a na nástupišti napadl další tři muže. Šestapadesátiletý muž pobodaný ve vlaku v nemocnici svému zranění podlehl. Další osoba byla zraněna vážně a dvě lehce.

 

Policisté útočníka zadrželi krátce po činu a ve spolupráci se státním zastupitelstvím ho vyslechli. Podle policie jde o 27letého německého občana. Místní média informovala, že se jedná o Paula H., který pochází ze středoněmecké spolkové země Hesensko. Nejde prý o migranta, který by v minulosti získal německý pas.

Podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna zatím nic nenasvědčuje tomu, že by útočník byl islamistickým radikálem. Muž měl podle něj zjevně psychické potíže i problémy s drogami. Politický motiv vyšetřovatelé dál prověřují. Pachatel totiž podle úřadů „při činu učinil prohlášení, z nichž lze usuzovat, že šlo o politický motiv“. K činu se zadržený již přiznal. Policie zatím oficiálně teroristickou povahu útoku nevyloučila.

Podle rozhlasové stanice Bayerischer Rundfunk útočník v minulosti neměl problémy se zákonem a policie ho ani nesledovala, jako to dělá u známých stoupenců radikálního islámu.

Policie uzavřela nádraží, kde se útok stal. Na čtyři hodiny byl přerušen i provoz linky příměstského vlaku do Mnichova; poté ho společnost Deutsche Bahn obnovila v omezeném rozsahu.

„Jsme absolutně pokojné hornobavorské maloměsto poblíž Mnichova,“ reagovala šokovaná starostka Grafingu Angelika Obermayerová. „Něco takového je naprosto nové a lidmi tady to hluboce otřáslo,“ dodala.

cotonice ( 21. srpna 2016 10:54 )

Muslim narozený v Německu - má německou národnost !!! Souhlasím plně s flesch2z- rakovina jménem Merkel !!! Tento týden přijede masírovat naše politiky - tak uvidíme ,kdo nás zradí !!!

sonahradecka ( 10. května 2016 15:13 )

Na divokým západě, by už byl toudle dobou zahrabanej, ale, kdo chce kam, že? Humanita a láska s přátelstvím...ten Vašek musel bejt idiot...jinak bych to neviděla. Tam budou nějakýho vypatlanýho mozka, ještě léčit za peníze těch postižených...no allah akbar, ty vole

hejhej ( 10. května 2016 14:38 )

1pepan: Už nikdy do Londýna.

zidoniusek ( 10. května 2016 14:13 )

možná by ses měl zajet podívat do kteréhokoli většího Německého města,tam bys ty vyšinuté jedince viděl v akci!!!!!

1pepan ( 10. května 2016 12:54 )

Žádný muslim není duševně zdravý! V Londýně Teď budou jezdit autobusy s nápisy chvalte alaha! Kampaň zaplatí organizace Islamic relief, která chce zlepšit obraz muslimů ve společnosti. Britští muslimové jsou velmi štědří, během ramadánu věnovali přes 100 milionu GBP (zhruba 3,4 miliardy Kč) na mezinárodní "charitativní" projekty. Takže konečně víme, kdo nám tady sponzoruje sluníčkářské zfetované tlamy jako jsou např. ty z "KLINIKY", nebo stranu zelených, která loni od vlády nedostala téměř ani korunu. Z čeho žije SZ?

Zobrazit celou diskusi