Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žádné dva Čechy jsme nevyhostili, tvrdí Praze překvapivě makedonské úřady

Autor: ČTK, tmp - 
2. května 2016
14:45

Makedonské úřady nemají zprávy o tom, že ze země byli vyhoštěni Češi, uvedlo v pondělí české ministerstvo zahraničí. V neděli o tom psala přitom makedonská média. Podle nich byli dva čeští občané, Dalibor a Tomáš, vyhoštěni za údajné poškozování majetku při násilných protivládních protestech ve Skopje. A měli mít zákaz vstupu do země. České ministerstvo zahraničí už v neděli ale tvrdilo, že ho v této věci nikdo nekontaktoval.

Pětadvacetiletý a o rok mladší muž byli podle původní zprávy přímo zapleteni do opozičních protestů, při nichž byly ničeny významné objekty v hlavním městě, uvedl makedonský Žurnal. Účast dvojice na několika demonstracích podle tamní policie potvrzují záznamy zadržených Čechů na sociálních sítích a zajištěné fotografie. „Policie dosud nezjistila, kdo je najal a zaplatil,“ uváděla zpráva.

V Makedonii v minulých týdnech tisíce lidí protestovaly proti rozhodnutí prezidenta Ďorgeho Ivanova udělit milost politikům zapleteným do skandálu s odposlechy. Demonstranti požadovali odstoupení prezidenta, odložení červnových parlamentních voleb a jmenování úřednického kabinetu.

Ministerstvo zahraničí: Ani makedonské úřady o tom nevědí

České ministerstvo zahraničí informaci o vyhoštěných prověřovalo od neděle. „Na naši ambasádu ve Skopje ani na naše ústředí se v této souvislosti nikdo neobrátil,“ řekla mluvčí Černínského paláce Irena Valentová. Poslední protivládní protesty v Makedonii se podle ní odehrály ve čtvrtek a od pátku se v zemi slaví pravoslavné Velikonoce.

Krize v Makedonii vypukla poté, co opozice zveřejnila sérii odposlechů, které svědčí o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů. Vládní konzervativci údajně nechali odposlouchávat na 20 tisíc lidí.

Podle makedonských úřadů bylo při demonstracích zraněno několik policistů a poškozena byla budova prezidentského úřadu, sídlo ministerstva kultury, vojenská kasárna a další objekty.

Tak to teď vypadá na makedonsko-řecké hranici:

santikxauz ( 2. května 2016 06:49 )

Koukám,že aktivisti dělají provokace v každé zemi.Měli je pořádně ztřískat a zavřít.

fotrpjotr ( 2. května 2016 05:09 )

Měli si je tam nechat a tvrdě zaměstnat.

prycsnima ( 1. května 2016 23:16 )

 Škoda že je nezavřeli do makedonského vězení aby si trochu užili,kretýnkové.

lug70 ( 1. května 2016 21:11 )

Demonstrace pořádané opozicí? Obvykle těmi demonstranty bývají buď přímo zmr*i ze Sorosových neziskovek anebo jsou to stejnýma neziskovkama z celého světa najatí žoldáci k provedení demonstrace nebo i barevné revoluce v zemi, kde má USA své zájmy. Rozvratné neziskovky, podporované z USA se drží pořád stejného scénáře, viz třeba ukrajinský Majdan.

Zobrazit celou diskusi