Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zpověď džihádisty: Čtyři měsíce v pekle, musel jsem se dívat na upálení pilota

Autor: mb, mb - 
27. dubna 2016
13:13

Abu Ali (38) z Jordánska chtěl žít jako správný muslim a rozhodl se odjet do Islámského státu. Vidina ráje se ale záhy proměnila v peklo, když se musel dívat na upálení jordánského pilota Maáze Kasásby (†26). Nakonec Abu Ali z Islámského státu utekl a svůj příběh prozradil západním novinářům. Následující pasáže pocházejí z knihy A Rage for Order, jejímž autorem je americký novinář Robert F. Worth.

Život Jordánce Abu Aliho se zdál pustý, ztratil práci a rozvedl se s manželkou, která byla neplodná. Jednoho dne se tedy vydal do Turecka, aby se zapojil do džihádu fanatiků. Svůj džihád si Abu Ali představoval tak, že bude vykonávat úřednickou práci pro Islámský stát. Přechod z Turecka do Sýrie byl bezproblémový, jednoduše prolezl dírou v plotě a za nějakou dobu ho na druhé straně hranice už vyzvedli bojovníci Islámského státu.

„Bylo to jako na letišti, byli tam Američané, Britové, Francouzi, lidé odevšad – ze Sýrie tam byl jen jeden člověk,“ popisuje Abu Ali atmosféru v přijímacím středisku teroristů. Prvních pět dní prověřovali jejich identitu a následně je odvezli přímo na výcvik.

Nejdříve do nich dva týdny hustili propagandu Islámského státu kamuflovanou jako výuku práva šaría. Lekce islámského práva se ale zaměřily výhradně na rozdíl mezi muslimem a nemuslimem.

Na konci kurzu pro ně vůdce extremistů připravil něco „speciálního“. Rekruty nahnali do jeskyně, kde jim pustili necenzurovaný záznam upálení jordánského pilota Maáze Kasásby. Upalování je v islámu zakázáno a video s upálením krajana Alim otřáslo do hloubky duše.

Couvnout již ale nemohl a následně proběhl základní vojenský výcvik, odkud byl Abu Ali poslán na frontu. Tam tahal mrtvé a zraněné z dostřelu nepřátelských kulek. Zranění muži křičeli v agónii a umírali mu v náručí. „Pane, nechci bojovat na přední linii. Bylo mi řečeno, že mohu vykonávat administrativní práci v Rakce,“ odvážil se Ali jednoho dne říci svému veliteli.

„Nechci už bojovat, necháváte zraněné a mrtvé napospas nepřátelům. Ani prorok Mohamed nenutil muže bojovat proti jejich vůli,“ dodal rozčarovaný džihádista. Při těch slovech tvář šéfa teroristů ztvrdla a Alimu pohrozil: „Složil jsi přísahu věrnosti. Musíš poslouchat, trest za neposlušnost je smrt.“

Ali však dostal ještě jednu šanci a byl poslán do Rakky, kde se doslechl, že jeden z bývalých bojovníků Islámského státu utekl. Shodou okolností ho znal, a tak mu přes internet poslal zprávu. Známý mu obratem popsal, jak se dostat z Islámského státu.

Zatímco Abu Ali čekal na převaděčský gang v internetové kavárně, dostal na mobil zprávu od své bývalé manželky, kterou zavrhl kvůli neplodnosti. „Jestli něco miluješ, nech to být. Jestli se to nevrátí, nebylo to určené pro tebe. Jestli ano, bude to tvé navždy,“ napsala exmanželka. Abu Aliho zaplavily emoce, toto rčení se svou manželkou miloval. Ihned jí přes telefon vyznal lásku a pak již jen čekal na členy převaděčského gangu.

Ti přijeli v noci, Abu Ali jednoduše nasedl na motorku a odjeli do pouště, pryč ze spárů Islámského státu. Čtyřměsíční peklo pro Abu Aliho skončilo.

jiri.k ( 27. dubna 2016 21:25 )

No, tak to taky, ale já myslel, že by mu do dutiny zalezl horem a vylezl by vedle jazyka.

pekaaaros ( 27. dubna 2016 17:52 )

no moment! Nerozumím větě: "byli tam Američané, Britové, Francouzi, lidé odevšad" Chtěl snad říct "Byli tam Arabové, Arabové a Arabové" ne?

11karel11 ( 27. dubna 2016 16:14 )

Teprve je čeká opravdové peklo. Tomu neuniknou.

jiri.k ( 27. dubna 2016 14:38 )

A všichni mu budou věřit, že je to mírumilovný člověk, hotová lidská holubička, člověk by nad ním ronil slzy. Já ho vidím jako zralýho na krumpáč.

Ruudazvostravy ( 27. dubna 2016 14:28 )

Nojo no,tak čýhádysta utek a za ňákej pátek zas bude na votstřel dalšý panelák f Ňůjórku.

Zobrazit celou diskusi