Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Je to přesně 30 let od výbuchu Černobylu. Podívejte se na video z elektrárny

Autor: ČTK, mb - 
26. dubna 2016
05:00

Dnes je to přesně 30 let od výbuchu čtvrtého reaktoru v jaderné elektrárně Černobyl. Blesk se vydal na místo tragédie, odkud vám přinášíme unikátní video. Podívejte se přímo do útrob elektrárny, kde se za tři dekády prakticky nic nezměnilo.

Zlatá chodba. Právě tak se kvůli netradičnímu obložení stěn říká sáhodlouhému koridoru, kterým utíkali osudové noci pracovníci elektrárny ze třetího bloku na čtvrtý pomoci svým kolegům.

Dále je tu kontrolní místnost, která je úplně stejná ve všech blocích elektrárny. Ačkoliv byl reaktor na třetím bloku slavnostně odstaven tehdejším ukrajinským prezidentem Leonidem Kučmou (77) už v roce 2000, v kontrolní místnosti lidé stále pracují.

O to živěji si návštěvník představí napjatou atmosféru mezi pracovníky elektrárny z noci 26. dubna 1986, když už bylo jasné, že za pár okamžiků dojde ke katastrofě.

Na zlatou chodbu, kontrolní místnost, turbínovou halu a další prostory elektrárny se můžete podívat v následujícím videu.

Video Blesk byl přímo v útrobách černobylské elektrárny. - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Zub času se zahryzl i do jaderné elektrárny Černobyl, a tak po 30 letech některé části budovy vypadají značně zpustošeně. Žádný z reaktorů není ale už aktivní. Ze tří nepoškozených bloků černobylské jaderné elektrárny bylo vyvezeno veškeré jaderné palivo a komplex bude do konce letošního roku vyřazen ze seznamu jaderných zařízení.

Jediným nebezpečím pro okolí je tak zhruba 200 tun radioaktivního materiálu, který ukrývá olověný a betonový sarkofág. Ten ale svou funkci již přestává plnit a termín dokončení nového krytu se neustále posunuje…

Čtěte dále: 30 let od Černobylu

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu. | Blesk

panda82 ( 26. dubna 2016 19:31 )

Ano byla to nebo je tragédie, ale co Hirošima a Nagasaki, tam nevinní nic netušící lidé posloužili jako terč amíkům jen pro jejich potěchu, ve Vietnamu a Koreji použili napalm, o tom se nepíše, nemluví,

dfghjk ( 26. dubna 2016 09:18 )

Minulý režim katastrofu tutlal, tento režim ji zveličuje. Nemaj si co vyčítat, jsou to stejný darebáci.

anno ( 26. dubna 2016 08:36 )

A co FUKUSHIMA,o tý se nesmí mluvit. Následkem zemětřesení bylo odstaveno z někaolika jaderných elekrtráren 48 jaderných reaktorů z toho 3vybouly ve Fukushimě. Bylo kontaminováno radiací moře kolem japonska na několik desítek let!!!http://oenergetice.cz/elektrarny-svet/nasledky-havarie-v-jaderne-elektrarne-fukushima-daiichi/

Zobrazit celou diskusi