Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Po obědě s královnou lobboval Obama za EU. „Británie by měla v Unii zůstat“

Autor: ČTK, sou - 
22. dubna 2016
18:57

Setrvání Británie v silné Evropské unii je v nejlepším zájmu Londýna i Washingtonu. Na tiskové konferenci po dnešním jednání s britským premiérem Davidem Cameronem to prohlásil americký prezident Barack Obama. Evropská unie podle šéfa Bílého domu vliv Británie ve světě netlumí, ale posiluje.

Rozhodnutí o budoucnosti Británie v EU v červnovém referendu je podle Obamy plně v rukou britských občanů, mezi přáteli by ale mělo být dovoleno „být upřímný“. Setrvání Británie v unii je „v hlubokém zájmu USA“, řekl šéf Bílého domu. Členství v Evropské unii podle Obamy přispívá k bezpečnosti i k hospodářské prosperitě Spojeného království. 

V otázce britského referenda má smysl naslouchat názorům přátel, reagoval Cameron, který se rovněž během tiskové konference vyjadřoval pro další členství své země ve společenství evropských států. 

Kromě nadcházejícího britského hlasování o EU jednali Obama s Cameronem rovněž o situaci v Libyi a v Sýrii, o boji proti Islámskému státu (IS), ale i o výzvách spojených s migrační krizí. Podle Camerona hovořili v této souvislosti například o možnosti rozšíření mise NATO z východní i do střední části Středomoří. 

V hospodářské oblasti se oba představitelé shodli na podpoře smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, která se připravuje pod názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Pokud by Británie opustila EU, mohla by si s Washingtonem vyjednat vlastní obchodní dohodu, což by ale nebyla rychlá záležitost, neboť Britové by byli „poslední v řadě“, poznamenal v pátek Obama.

Obama s chotí dorazili do Windsoru poobědvat s britskou královnou Alžbětou II.:

hejhej ( 23. dubna 2016 12:37 )

Británie snad nedá na nějaké bláboly Obamy. Kam američané "vkročily", tam byla válka, podporují islámský stát, chtějí rozvrátit Evropy.

gabreta ( 23. dubna 2016 05:54 )

Ať ten kašpar zmizne za velkou louži a neotravuje s radama Evropu. Rozesr*al celej svět a pomalu likviduje Evropu, aby jí pak za velký prachy osvobodil! Ten jeho věčně zdviženej ukazovák na ostatní, už nesnesu!!

fotrpjotr ( 23. dubna 2016 03:01 )

A USA by měla zrušit hranice mezi Mexikem.

Zobrazit celou diskusi