Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Divoký přílet Obamy do Číny: Hon na novináře, křičící agent a chybějící schůdky

Autor: ČTK, ula - 
4. září 2016
08:20

Uvítací ceremoniál pro amerického prezidenta Baracka Obamu na letišti v čínském městě Chang-čou poznamenalo hned několik nepříjemných incidentů. Vedení letiště nenechalo pro hlavu USA přistavit příslušné schůdky, aby mohla ze svého speciálu sejít na červený koberec, a na ploše vypukla hlasitá hádka mezi členkou americké delegace a čínským bezpečnostním agentem, uvedla agentura AP.

Obama přiletěl do východní Číny v sobotu na summit skupiny největších světových ekonomik G20, který začal v neděli. V sobotu jednal šéf Bílého domu se svým čínským protějškem.

Tohle je naše země a letiště!

Po příletu do Chang-čou byl Obama nucen vyjít z letadla po schůdcích nepříliš často používaným východem na břiše Air Force One.

Na ploše pak vypukla hádka mezi členkou Obamovy delegace a čínským agentem, který se navzdory zvyklostem pokusil s poukazem na bezpečnostní důvody vyhnat z prezidentovy blízkosti americké novináře. Když mu úřednice sdělila, že Američané v tomto případě trvají na svých pravidlech, začal muž křičet: „Toto je naše země! Toto je naše letiště!“

Agent se rovněž pokusil zabránit poradkyni prezidenta pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceové, aby se ke svému šéfovi přidala. Zasáhnout museli američtí agenti.

Obama tvrdí, že si ničeho nevšiml

Sám Obama, který hádku podle amerických médií neviděl, ale v neděli prohlásil, že si nemyslí, že by problémy s tiskem na letišti odrážely potíže v americko-čínských vztazích.

Podobné pnutí podle něj nastává vždy, když Bílý dům vyjednává, kolik amerických novinářů bude moci doprovázet prezidenta a zahraničního vůdce. Bílý dům se nebude omlouvat za to, že podporuje přístup tisku, dodal Obama. „Nezanecháváme naše hodnoty a ideály za sebou, když tyto cesty podnikáme,“ řekl. Význam incidentu ale nechce přeceňovat.

Podívejte se na Obamův přílet do Číny:

joudajoudovy ( 4. září 2016 15:22 )

americka bezpecnostni agentka muze byt rada, ze obama na rudem koberecku nezanechal dna stopu. to je ciratu s jednim velkodluznikem, ktery si pujcuje penize na zbrane, likviduje svet a nechava bohatnout korporatniky, misto toho, aby svemu lidu zajistit socialni jistoty...

speaker ( 4. září 2016 11:27 )

Ano? proto si k nam Cina privezla sve roztleskavacky a vitala sama sebe? .

speaker ( 4. září 2016 11:25 )

Psal jsem o nechutnych vyrazech , takove hnusy co tu verejne padaji jsou taky obrazem populace. Jako u clanku s Bilou. Kdyz se bude psat slusne, diskuze nezavrou.

tgbg ( 4. září 2016 11:04 )

Komunisti jsou všude stejně tupí a arogantní.

speaker ( 4. září 2016 10:07 )

Neumite psat slusne jako ostatni? Uz zavreli kvuli vam diskuzi u Bosakove.

Zobrazit celou diskusi