Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novinka rozlítila letušky. Odmítají při přistání v Íránu nosit šátky

Autor: mts, ČTK - 
2. dubna 2016
18:08

Už brzy se obnoví přímé letecké spojení mezi Paříží a Teheránem. Má být symbolem vřelejších vztahů Francie a Iránu po loňském uzavření mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Jenže ho komplikuje odpor francouzských letušek - ty odmítají povinně nosit šátky při přistání v Íránu. Uvedla to francouzská média. Od islámské revoluce v 70. letech je zahalování hlavy šátkem povinné v Íránu pro všechny ženy. Těm bez šátku hrozí vysoké pokuty.

Proti nošení šátku se vzbouřily nejen letušky, ale i další zaměstnankyně letecké společnosti Air France, která se chystá obnovit přímé lety do Íránu 17. dubna.

Ženám se nelíbí ani to, že ženský letecký personál na těchto linkách si nemůže jako na ostatních vybrat mezi uniformou se sukní a s kalhotami. Společnost rozeslala interní sdělení, kterým ženám přikazuje na letech do Teheránu nosit kalhoty, dlouhou vestu a hned při vystoupení z letadla firemní šátek k úplnému zakrytí vlasů.

Odbory zaměstnanců v letectví podobnou povinnost odmítají a požadují, aby se ženy směly samy rozhodnout, zda šátek budou, či nebudou hned při odchodu od letadla nosit, či nikoli. A to v duchu dodržování osobních svobod. Zdůrazňují přitom, že nikdo nechce nerespektovat zvyky a zákony v Íránu a že ženy budou ve svém volnu v ulicích Teheránu šátek nosit. Ovšem neměly by ho mít povinnost nosit v rámci služebních povinností.

Vedení společnosti Air France podle deníku Le Parisien slíbilo personálu, že se k výhradám vyjádří v nadcházejícím týdnu. Odbory vyhrožují stávkou.

Z Prahy do Teheránu přímé letecké spojení neexistuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 3. dubna 2016 08:16 )

Moje řeč. To pořád jen my musíme být tolerantní o hhleduplní k jiným p!tomým výmyslům, ale oni nic! Houby s voctem! Buďto recipročně všichni anebo ať si trhnou!!

egyptanka ( 3. dubna 2016 07:18 )

Přesně tak. Přistoupila bych na to jedině pod podmínkou,že to bude i naopak. To se určitě nestane,ty hadry z makovic oni za nic na světě nesundají. Takže nic.

gabreta ( 3. dubna 2016 01:31 )

No to by mne zajímalo, jestli letušky z Íránu, když přiletí do Paříže, hned na letišti musí sundat hadr z makovice!! EU prostě vleze do jakýkoli perdele, hlavně když je v teple!!

santikxauz ( 2. dubna 2016 23:21 )

Evropa se začíná přizpůsobovat šmejdům.

bizon_pepa ( 2. dubna 2016 21:15 )

Ty voe to je blábol. Přemýšlíš o tom, co píšeš?

Zobrazit celou diskusi