Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Letušky se vzepřely a uniknou zahalování do muslimských šátků při cestě do Íránu

Autor: ČTK, kal - 
9. dubna 2016
10:40

Palubní personál francouzské letecké společnosti Air France vyhrál spor o obsazování letů do Teheránu. Jak uvedla stanice BBC, mnoha letuškám se nelíbilo, že jim zaměstnavatel interním pokynem oznámil, že si před vystoupením v Teheránu budou muset zahalit hlavu hidžábem. Aerolinky ustoupily a umožní letuškám, aby službu do Íránu odmítly a nechaly se přeřadit na let do jiné země.

Air France obnovuje v dubnu lety do Íránu po osmileté pauze, což umožnila nová dohoda o íránském jaderném programu.

Neochota letušek podřizovat se povinnosti nosit hidžáb, jak to Írán od žen požaduje, vyvolala novou aktivitu íránské skupiny My Stealthy Freedom. Vznikla původně jako kampaň, v níž byly Íránky nabádány, aby zasílaly své fotografie s odhalenou hlavou a snažily se tak propagovat touhu po svobodě v odívání. Teď skupina navíc žádá také turistky, aby se v Íránu fotografovaly bez hidžábu a zasílaly své fotografie k publikování na internetu.

Hidžáb jako otroctví?

Mnohé ženy tak činí a k fotografiím připojují vzkazy Íránkám. „Vaše vláda se vás snaží umlčovat ve jménu boha, ale vy máte co říci,“ napsala jedna. „Je škoda, že nejen pro tento úžasný národ, ale i pro turisty, jako jsem já, je hidžáb povinný. Vadí mi, že se nemohou svobodně vyjádřit,“ píše druhá.

Další k fotografii, na níž je prostovlasá, napsala: „Írán je krásný a Íránci jsou úžasní. Jsou velmi pohostinní a mají silnou touhu po svobodě a míru. Povinnost zahalit se do hidžábu vyvolává pocit otroctví. Necítila jsem se svobodná a tím, čím jsem, což je hrozné. Pro mě to bylo jen 22 dní života, ale vy to musíte nosit stále.“

Zakladatelka hnutí My Stealthy Freedom Masíh Alínedžádová sdělila, že všechny cizinky, jejichž fotografie jsou na internetu, už z Íránu odjely.

Náboženská policie, soudy a pokuty

Rozhodla se kampaň rozšířit, když se dozvěděla o sporu v Air France. Letecká společnost nakonec ustoupila svým zaměstnankyním a oznámila, že ženy nebudou do posádek směřujících do Teheránu přidělovány, pokud si to nebudou přát. Společnost upozornila, že na veřejných místech v Íránu je pro ženy povinné, aby si zahalily hlavu. V zemi funguje náboženská policie a soudy za nedodržení zvyklostí nebo za nedostatečné zahalení hlavy vyměřují pokuty.

Alínedžádová řekla, že si uvědomila, že problém nemají pouze Íránky. „Jestliže se záležitost závoje týká i všech žen z jiných zemí než z Íránu, pak je to globální téma. Myslím si, že všechny ženy, jimž se nelíbí, že se jim vnucuje nošení hidžábu, by se měly dát dohromady a mluvit o tom,“ řekla Alínedžádová.

Loni v říjnu se ke skupině připojili také někteří íránští muži a vyjádřili ženám solidaritu. Napsali, že se stydí, že mají větší práva než jejich partnerky.

Do hidžábu se při návštěvě Spojených arabských emirátů oblékla i česká první dáma Ivana Zemanová:

nicol30 ( 9. dubna 2016 12:30 )

 Víte co. Trochu chápu ze to může být povinnost v daných zemích. Ale fungovat to musí i opacne povinne. Takže tam satek všichni a tu nikdo. A ne ze jedna strana všechno a druha nic.

hejhej ( 9. dubna 2016 11:30 )

Proč by se měly letušky zahalovat do hader. Muslimky si chodí po Evropě v hadrech od hlavy k patě a ještě si dovolí ztěžovat na školu v České republice, která jim nedovolila nosit šátky. Muslimové mají v sobě více drzosti než hov.en. A kdy nedemokratický cenzore Blesku blokneš diskuzi, která se týká muslimů ???

Zobrazit celou diskusi