Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Írán vyloučil šachovou velmistryni z turnaje. Nezakryla si vlasy šátkem

Šachistka Dorsa Derachšání
Šachistka Dorsa Derachšání  (Autor: reprofoto youtube.com)
Autor: nka - 
21. února 2017
14:55

Vyloučení z reprezentace – to je trest, který stihl nadějnou íránskou šachistku Dorsu Derachšáníovou za to, že během šachového turnaje v Gibraltaru hrála bez šátku na hlavě. Ten je v Íránu povinnou součástí ženského oděvu už od islámské revoluce z konce 70. let.

Stejně potrestán bude podle Rádia Svobodná Evropa i její mladší bratr Borna, který se na stejném turnaji provinil hrou proti izraelskému soupeři.

Oba sourozenci přitom platí za velmi talentované hráče. Osmnáctiletá Derachšáníová studuje ve Španělsku a podle Mezinárodní šachové federace je držitelkou titulu Mezinárodní velmistryně a íránskou dvojkou. Její o tři roky mladší bratr žije v Íránu a patří mezi nadějné juniory.

„Oběma zakážeme start na všech šachových turnajích v Íránu a nebudou smět být členy národní reprezentace,“ oznámil šéf íránské šachové federace Mehrdad Pahlevanzadeh s tím, že sourozenci poškodili íránské národní zájmy.

„Zvažujeme opatření, která by podobným incidentům v budoucnu zabránila,“ dodal.

V Íránu jsou ženy povinny mít na veřejnosti zakrytou hlavu šátkem.  Nařízení platí i pro Íránky, které reprezentují svou zemi v zahraničí.

Stát Izrael íránská diplomacie neuznává a svým sportovcům soutěžení proti Izraelcům na mezinárodních kláních zakazuje.

djaba ( 22. února 2017 09:58 )

 Ten jejch šéf šachistů má vskutku skvostné jméno i příjmení .

Zobrazit celou diskusi