Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pařížský atentátník Abdeslam propuštěn z nemocnice, čekají ho výslechy

Autor: ČTK, red - 
19. března 2016
10:48

Islámský extremista a jeden ze spolupachatelů loňských teroristických útoků v Paříži Salah Abdeslam, který utrpěl lehké zranění nohy při pátečním zatýkání v Bruselu, byl v sobotu po ošetření propuštěn z nemocnice Saint-Pierre. Informoval o tom na Twitteru bruselský starosta Yvan Mayeur.

„Dva podezřelí teroristé opustili nemocnici Saint-Pierre. Bravo a díky celému personálu a policejním složkám,“ napsal na Twitter Mayeur. Kromě Abdeslama, který je považován za jediného přeživšího přímého účastníka loňských listopadových pařížských atentátů, byl do nemocnice převezen ještě jeden z pěti zatčených, který byl zraněn.

O dalším osudu islámského radikála rozhodne belgická justice, čeká se ale, že bude velice rychle vydán do Francie, kde s ním bude zahájen soudní proces. Abdeslama, který byl dopaden po čtyřech měsících policejního pátrání, nyní čekají výslechy a procedura. U výslechů budou pravděpodobně přítomni jak belgičtí, tak francouzští vyšetřovatelé a Abdeslamův advokát, napsala agentura AP.

Zatčení atentátníka se podařilo při akci v bruselské čtvrti Molenbeek. Belgická policie nejprve našla Abdeslamův otisk prstu v jednom z tamějších bytů po úterní přestřelce s neznámými útočníky. Poté se jim podařilo teroristu vystopovat a zadržet. Spolu s ním byli zatčeni i další čtyři lidé, včetně tří členů rodiny, která ho ukrývala.

V bytě, kde se Abdeslam skrýval, našla policie po skončení operace vlajku Islámského státu, který se přihlásil k útokům v Paříži, při nich islamisté povraždili 130 lidí a další stovky osob zranili. Také objevila islamistickou literaturu, automatickou zbraň typu kalašnikov a zásobu munice.

NEW VIDEO: Shows the moments Belgium police captured Paris attacker Salah Abdeslam.

Zveřejnil(a) Fox News dne 18. březen 2016

Do plánování pařížských útoků bylo podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda zapojeno více lidí, než se původně předpokládalo. Vyšetřování pařížských atentátů podle něj ještě neskončilo a bude následovat další zatýkání. Hollande rovněž oznámil, že na sobotní ráno svolal schůzku francouzské bezpečnostní rady. V celé Francii a Belgii je úroveň hrozby terorismu velmi vysoká, zdůraznil Hollande.

montevideo ( 20. března 2016 09:51 )

Pardon, to patřilo pod Felicitu.

montevideo ( 20. března 2016 09:29 )

Proč sem taháš své osobní problémy? Koho sis vzala, s tím ses rozváděla. A pokud se týká výsledku vašich soudních sporů, platí, že právo přeje bdělým. Asi jsi dostatečně účinně svá práva neprosazovala.

11karel11 ( 19. března 2016 16:47 )

Usekat mu ruce, aby už nikdy nemohl nikomu ublížit.

Felicita ( 19. března 2016 13:52 )

Jako můj exmanžel? A stejně mu tady u rozvodu instituce fandily, dostal totiž zcela všechno, a já musímo po mnoha letech jen a jen platit , docela jako mourovatá. Spravedlnost?? Snad někde v mracích, je v nedohlednu.

datelobecny ( 19. března 2016 13:31 )

 Takovej chcípák s krysím ksichtem. Ten by si beze zbraně netroufl ani na ženskou. Ostatně, takoví jsou všichni, akorát tak napadat v přesile a ještě k tomu se zbraní v ruce. No jo no, zabředli v pravěku.

Zobrazit celou diskusi