Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rusko pátrá po vicepremiérovi z Jelcinovy éry. Vydalo na něj mezinárodní zatykač

Autor: mb - 
16. února 2016
12:30

Rusko vydalo mezinárodní zatykač na bývalého vicepremiéra Alfreda Kocha (54), který post zastával v době, kdy v Kremlu panoval Boris Jelcin (†76). Koch je obviněn z pašování „vzácných kulturních památek“. Obvinění samotné není nové, politik byl obviněn již v roce 2014, ale kontaktu s úřady se vyhýbá, žije dlouhodobě v Německu.

„Po Kochovi je vyhlášeno mezinárodní pátrání,“ oznámily ruské úřady, přičemž už v listopadu loňského roku bylo po bývalém vicepremiérovi vyhlášeno celostátní pátrání.

Alfred Koch je obviněn z toho, že se snažil do Německa, kde žije, propašovat obraz sovětského malíře Izáka Brodského. Ruské úřady vicepremiéra obvinily již v roce 2014, ale Koch nařčení odmítá. Obraz, který chtěl vyvézt z Ruska, je prý napodobenina. Navíc se údajně jedná o „politické pronásledování“, protože se bývalý vicepremiér hlásí k opozici. Experti z Treťjakovské galerie však vydali odborný posudek, který potvrzuje pravost obrazu. Sám Koch za napodobeninu v roce 1999 zaplatil 55 tisíc dolarů.

Alfred Koch zastával post vicepremiéra v chaotických 90. letech vlády Borise Jelcina, kdy Rusko bylo po rozpadu Sovětského svazu na kolenou. Společnost sužovala chudoba, vysoká kriminalita, obrovská korupce a teroristické hnutí stoupenců radikálního islámu v Čečně. Sám Koch se v roce 2013 spolu s ruským politikem Avenem stal autorem knihy Gajdarova revoluce: Historie reforem v 90. letech přímo z první ruky.

Obvinění z pašování historických cenností není první střet Kocha se zákonem. Funkci vicepremiéra vykonával jen pár měsíců, tenkrát byl spolu s dalšími politiky obviněn ze „zneužití pravomoci“. Před případným odsouzením ho v roce 1999 zachránila amnestie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi