Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trest pro opozičního ruského politika: Video z „dortového útoku“ na Kasjanova

Autor: ČTK, mb - 
12. února 2016
15:11

Dortová „nakládačka“, jejíž obětí se stal ruský opoziční politik Michail Kasjanov (58), proběhla již před pár dny. Kasjanov byl v luxusní restauraci napaden několika Čečenci, ti mu vmetli přímo do tváře dort. Nyní se na veřejnost dostalo video z útoku a rovnou z pohledu vrhající osoby.

Z videa je patrné, že akce byla dobře naplánována. K politikovi přicházejí dva muži, jeden natáčí, druhý drží dort. Na pokyn svého druha dobře rostlý Čečenec metá dort expremiérovi přímo do tváře. Incident z dálky zatím nahrává další z kompliců.

„Jsi ostuda Ruska! Ostuda Ruské federace, jsi americký agent,“ křičí jeden z dortových útočníků. Kasjanov se po muži ohání rukou a odpovídá stejnou mincí: „Vypadni odsud!“ To ale muže, který „dortovanou“ nahrál na video, neodradí. „Jsi ostuda Ruska. Ať jsou prokleti všichni, kdo za tebe hlasují. Všichni, kdo tě podporují,“ vychrlí na Kasjanova.

Kasjanov je předsedou opoziční strany PARNAS, která má však mezi Rusy minimální podporu.  

Opozice z útoku podezírá čečenského vůdce Ramzana Kadyrova (39), který nedávno na svém účtu na sociální síti Instagram zveřejnil nezakrytou pohrůžku fyzické likvidace opozičního politika. Kasjanov tam byl vyobrazen na mušce zaměřovacího dalekohledu ostřelovače. Když správci Instagramu obrázek odstranili, Kadyrov je obvinil z cenzury.

V minulých dnech Kadyrov na Instagramu zveřejnil svou vlastní fotografii s puškou. Pod snímkem umístil nápis „Kdo nepochopil, pochopí“.

Kreml útok odsoudil

Mluvčí ruského prezidenta útok odsoudil, ale zároveň varoval před unáhleným spojováním incidentu s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem. „Obecně lze říci, že napadení jakéhokoliv člověka, nejen chráněného stráží, by mělo být nepřípustné,“ řekl Peskov. „Není třeba někoho z útočníků ztotožňovat s vedením Čečenska ani s vedením jiných regionů. Jde o výstřelek výtržníků, který je samozřejmě třeba odsoudit,“ dodal mluvčí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi