Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bitva s ropným gigantem Jukos: Švédský soud dal za pravdu Rusku

Autor: mb - 
28. ledna 2016
11:57

Švédský odvolací soud dal Rusku za pravdu v kauze Jukos. Arbitrážní soud ve Stockholmu v roce 2012 prý nejednal správně, když se přiklonil na stranu španělských investičních fondů. Ve vleklé právní bitvě se jedná jen o „malé“ vítězství. Stálý rozhodčí soud v Haagu v roce 2014 nařídil Rusku zaplatit 50 miliard dolarů (zhruba 1,2 bilionu Kč) bývalým akcionářům Jukosu. Ruský prezident Vladimir Putin (63) však řekl, že rozhodnutí Haagu bude Moskva jednoduše ignorovat.

Švédský odvolací soud rozhodl, že „arbitrážní soud neměl žádnou pravomoc rozhodovat v nároku akcionářů“. Tehdy se arbitrážní soud postavil na stranu španělských investičních fondů Quasar de Valores, které chtěly kompenzaci za ztráty způsobené zestátněním Jukosu.

Ropný gigant Jukos patřil ruskému oligarchovi Michailu Chodorkovskému (52), ale ten byl v roce 2003 zatčen, společnost zestátněna a v roce 2006 přestala fakticky existovat. Michail Chodorkovskij byl obviněn a následně odsouzen z finančních podvodů. Z vězení vyšel na svobodu až v roce 2013 poté, co mu prezident Putin udělil milost a oligarcha byl předčasně propuštěn.

Chodorkovskij celou dobu tvrdil, že je nevinný a jedná se o politické pronásledování. Údajně mělo jít o „trest“ za to, že se odvážil vzdorovat Vladimiru Putinovi. Evropský soud pro lidská práva však v roce 2011 tuto verzi nepotvrdil, trestní stíhání dle něj nebylo politicky motivované. V současnosti je na Chodorkovského vydán v Rusku zatykač pro podezření z organizace vraždy starosty Něftějugansku.

Rozhodnutí švédského odvolacího soudu je sice pro Rusko vítězstvím, ale Stálý rozhodčí soud nařídil Rusku zaplatit akcionářům Jukosu kompenzaci ve výši 50 miliard dolarů. Ruský prezident Vladimir Putin však v červnu 2015 oznámil, že Moskva jednoduše nic platit nebude, protože rozhodnutí Stálého rozhodčího soudu v Haagu se týká pouze těch zemí, které podepsaly Evropskou energetickou chartu. Tu Rusko sice podepsalo, ale neratifikovalo.

Zobrazit celou diskusi