Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Tragickou výpravu Čechů do Alp vedli vedoucí „načerno“. Neměli prý licenci

Autor: mts, ČTK - 
14. února 2016
09:36

Skupina českých turistů, z nichž 5 při výpravě zemřelo, se do Alp vydala s vedoucími, kteří neměli potřebnou mezinárodní certifikaci horských vůdců. Tu rakouské úřady pro pohyb v horách se začátečníky vyžadují. Upozornil na to portál Echo24.cz. Oba vedoucí bez licence spolu s dalšími třemi Čechy zahynuli.

„Chirurg může operovat sebelépe, ale bez diplomu z medicíny ho prostě na operační sál nepustíte. Nezáleží na tom, jestli máte adekvátní vzdělání nebo zkušenosti, musíte mít oficiální licenci, a tu ti kluci neměli. V Alpách je to jednoznačně řešeno zákony,“ uvedl horský vůdce Viktor Kořízek.

Robin Kaleta, jehož cestovka výlet pro část Čechů organizovala, ale tvrdí, že daný certifikát mít nemuseli. „Pro danou činnost a oblast, ve které se pohybovali, licenci horského vůdce ani nepotřebovali,“ sdělil.

Podle něj stačí mít oprávnění k výkonu povolání. Počká si však na výsledek vyšetřování v Rakousku. „To potvrdí, jestli jsme po formální stránce skutečně měli vše v pořádku. Osobně jsem přesvědčen, že ano,“ řekl Kaleta.

Než se člověk stane horským vůdcem, trvá to několik let – tři až pět. Skládá řadu zkoušek a musí alespoň jeden rok pracovat po boku vůdce. V Česku má danou licenci, která opravňuje k vodění do horolezeckého a skialpinistického terénu, jen 28 lidí.

Lavina postihla 13 lidí, pět zemřelo

Neštěstí se stalo v tyrolském Wattenbergu v Tuxských Alpách nedaleko Innsbrucku. Dvě skupiny Čechů stoupaly z chaty Lizumer Hütte v nadmořské výšce 2019 metrů na vrchol Geier – horu ve výšce přes 2800 metrů nad mořem.

Podle zprávy lavinové služby bylo sobotnímu neštěstí přítomno 20 osob, přičemž lavina postihla 13 z nich. Šlo o dvě skupiny – jednu 12člennou a druhou osmičlennou. Větší skupina po sjezdu z Geieru začala na svah opět stoupat, ale při výstupu ji předešla druhá ze skupin. Jeden člen menší výpravy pociťoval jisté zdravotní potíže a za svými kolegy zaostal.

Lavina tak zachytila celou větší skupinu a také zaostávajícího lyžaře z druhé skupiny. Tři lidi sněhová masa zasypala částečně, zbývajících deset pak zcela. Všichni mrtví patřili ke zcela zasypaným.

tuba24 ( 14. února 2016 16:19 )

Licenciu mozno nepotrebovali ... ale keby ju mali, tak by tam neliezli pac by vedeli ze maju pocuvat chatara ktory v tych kopcoch prezil desatrocia a vie najlepsie kedy a kde padaju laviny ...

ninga ( 14. února 2016 13:34 )

To mas sice recht, ale ty lidi si koupili profi sluzby u firmy a tam nahore za ne nekdo odpovidal. Kdyby tam sli na vlastni pest, pak uz by to bylo jedno.

rumungro ( 14. února 2016 13:25 )

Já bych chtěl spíše vědět,jak vyšetřují ty pražsky zakukleny pepíky.

rumungro ( 14. února 2016 13:22 )

Už sem se lekl.

lipno ( 14. února 2016 13:11 )

Budeme platit 145 milionů ?

Zobrazit celou diskusi