Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prokurátor: Kdepak korupce, dárek. Premiér „jen tak“ dostal 17 miliard

Autor: mb - 
26. ledna 2016
11:03

Hodně Čechů si stěžuje na práci české justice, ale ve srovnání s malajsijskou funguje špičkově. Aspoň tedy ve srovnání s případem malajsijského premiéra Najiba Razaka (62), který byl obviněn z korupčního jednání ve výši 681 milionů dolarů (skoro 17 miliard Kč). Generální prokurátor ale rozhodl, že o úplatek nešlo, byl to prý „dárek“ od saúdské královské rodiny.

„Ztotožňuji se se závěry vyšetřování, které dokazují, že nešlo o úplatek,“ prohlásil na tiskové konferenci generální prokurátor Mohamed Apandi Ali. Zástupce malajsijské justice uspokojilo vyjádření premiéra, že šlo o „dárek od saúdské královské rodiny“. Závratná suma ani důvod „dárku“ státního zástupce nezajímá: „Proč dostal premiér Razak tento dárek, nevíme – to je mezi ním a saúdskou královskou rodinou,“ doplnil bez uzardění prokurátor.

Obvinění z korupce premiér Razak vždy odmítal a v křesle se udržel i přes masivní protesty. Původně byl premiér podezříván z toho, že skoro 700 milionů dolarů zpronevěřil ze státního fondu.

Vyjádření současného generálního prokurátora, že šlo o „dárek“, premiéra jistě potěší. Prokurátor zároveň nařídil zastavit další vyšetřování případu antikorupční komisí. Ostatně, generální prokurátor Apandi Ali není ve funkci dlouho. Loni v červenci ho do úřadu dosadil premiér poté, co jeho předchůdce odstoupil „ze zdravotních důvodů“. V roce 2015 také policie provedla v kancelářích protikorupční komise razii a novinám, které poukazovaly na podezřelý „dárek“, byla pozastavena licence.

„Dárek“ jsem vrátil, říká premiér

Premiér Razak se také brání tím, že „dárek“ vrátil – finance prý nebyly „využity“. I když už nevysvětlil, proč z celkové sumy 681 milionů dolarů vrátil „pouhých“ 620 milionů dolarů.

Generální prokurátor se sice spokojil s vysvětlením, že šlo o „dárek“, opozice ale zuří. „Prokurátor nesdělil žádnou novou či vysvětlující informaci, proč premiér dostal na účet tuto astronomickou sumu. Což svádí k otázce, jestli náhodou nově ustanovený generální prokurátor jednoduše nekryje pana premiéra,“ říká opoziční politik Tony Pua.

Premiér Najib Razak je u moci už od roku 2009, i jeho kritici tvrdí, že přes všechny kontroverze, jež provázejí premiéra Razaka, je jeho pozice neotřesitelná.

moiaza ( 26. ledna 2016 11:44 )

Blesku, šest nul nejsou miliardy, ale miliony. Je vidět že svět se od nás rychle učí. Také jsem znál jednoho premiéra u nás, kterému se znenadání rychle a vysoko rozrostl osobní účet. Bohatější země, bohatější suma. Chudší země, chudší suma. Ale my jsme průkopníci. Ti ostatní se jen podle nás opakují.

Zobrazit celou diskusi