Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestovat do USA je nově složitější. O vízum teď musejí žádat i turisté

Při cestě do Spojených států na nás čeká více papírování než dříve.
Při cestě do Spojených států na nás čeká více papírování než dříve.  (Autor: Profimedia.cz, archiv)
Autor: ČTK, mts - 
22. ledna 2016
06:45

Spojené státy zpřísnily vízovou praxi se zeměmi využívajícími takzvaný bezvízový program (Visa Waiver Program), do něhož je zařazeno 38 zemí světa včetně České republiky. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo zahraničí. Na přísnější režim narazí lidé, kteří v posledních zhruba pěti letech vycestovali do Íránu, Iráku, Súdánu nebo Sýrie.

Program bezvízového styku, do něhož bylo Česko zařazeno v listopadu 2008, umožňuje bezvízový styk osobám cestujícím do USA za účelem turistiky nebo obchodu na dobu kratší než 90 dnů. Ostatní musejí zažádat o americké vízum na příslušném velvyslanectví USA.

Nyní musejí žádat o vízum i všechny osoby, které po 1. březnu 2011 navštívily Írán, Irák, Súdán nebo Sýrii, uvedlo americké ministerstvo. Podle agentury Reuters je důvodem skutečnost, že řada teroristů hlásících se k Islámskému státu, kteří provedli v Evropě sebevražedné atentáty, měla u sebe pasy evropských zemí, které jim umožňovaly krátkodobou turistickou cestu do USA bez víz.

Z nového amerického opatření jsou vyjmuty osoby, které čtyři jmenované státy navštívily jako delegáti mezinárodních organizací, příslušníci humanitárních skupin nebo jako novináři. Opatření se naopak vztahuje na všechny, kdo mají dvojí občanství včetně íránského, iráckého, súdánského nebo syrského.

gabreta ( 22. ledna 2016 15:27 )

Hlavně že se ty hovada prohánějí po Evropě ve vojenských kolonách, bez vstupních víz a neplatí poplatky za užívání silnic a dálnic. A ještě větší hovada jim tleskají!!

asijo ( 22. ledna 2016 12:40 )

To je ta americká demokracie.Po Evropě chtějí,aby jsme přijímali uprchlíky a vůbec jim nevadí,že nemají doklady ale sami zavádí víza,vadí jim že některé státy v Evropě stavějí ploty proti uprchlíkům,ale sami maji oplocené Mexiko.

datelobecny ( 22. ledna 2016 12:30 )

 Já se jim nedivím, když si do Evropy příjde kdo chce a kdy chce, a dostane co chce! Vidíte, vy sluníčkáři kam nás dovedla vaše politika?!

Zobrazit celou diskusi