Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová stopa po teroristovi z Paříže. Abdeslam prý kontaktoval právníka

Autor: mb - 
15. ledna 2016
15:25

Jeden ze spolupachatelů série pařížských atentátů z 13. listopadu, Salah Abdeslam, údajně kontaktoval právníka v Belgii. To vyvolalo spekulace, že se muž podezřelý z účasti na teroristických útocích brzy vzdá úřadům. Samotný právník informaci odmítl komentovat.

Salah Abdeslam (26) prý kontaktoval belgického právníka Svena Maryho, informaci zveřejnila belgická zpravodajská agentura Belga. Právník Sven Mary veřejně prohlásil, že Abdeslama bude obhajovat, pokud o to projeví zájem.

Marymu se nelíbí „zneužívání moci“, kterého se údajně dopouštějí francouzské úřady po teroristických útocích. „Jen zneužívají strachu lidí, aby získali další pravomoci,“ kritizoval Mary antiteroristické zákony.

Je Abdeslam v koncích?

Salah Abdeslam je podezřelý z toho, že se logisticky podílel na teroristických útocích, které otřásly Francií v listopadu. Brzy poté zmizel, policie ho doposud nevypátrala.

Informace, že Abdeslam kontaktoval Maryho, se objevila v belgických médiích již minulý měsíc, tehdy to ale právník popřel. Že by se tentokrát mohlo jednat o opravdový kontakt Abdeslama s právníkem, nasvědčuje i reakce Svena Maryho, jenž informaci nevyvrátil: „Nemohu a nechci to komentovat,“ řekl právník.

Francouzská televize před pár dny zveřejnila záběry z bezpečnostních kamer na benzinových pumpách. Na nich je vidět uvolněný Abdeslam s rukama v kapsách. Do Belgie ho krátce po útocích odvezli jeho přátelé Mohammed Amri a Hamza Atta.

Projeli několik policejních kontrol, ale nebyli zadrženi, protože v té době Abdeslam ještě nebyl s útoky spojován. Krátce poté se po Abdeslamovi slehla zem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi