Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krvácivá horečka si vzala 11 tisíc životů. S epidemií je konec, hlásí OSN

Autor: ČTK, kle - 
14. ledna 2016
08:25

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ve středu se zdrženlivým optimismem ohlásil konec africké epidemie eboly. Ale varoval, že nové vzplanutí choroby je nevyhnutelné a svět musí být dál na pozoru. Epidemie krvácivé horečky stála život více než 11 tisíc lidí.

Západní Afrika má epidemii eboly za sebou. „Tohoto úspěchu by nemohlo být dosaženo bez rozhodného vůdcovství prezidentů a dalších odpovědných osob z těchto tří států a bez účasti všech místních komunit,“ uvedl generální tajemník na shromáždění v New Yorku.

„Nebezpečí ale samozřejmě trvá. V tomto roce lze očekávat další případy eboly,“ konstatoval. Ke vzniku nových ohnisek nákazy ale bude podle něj docházet čím dál méně.

Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje oficiálně epidemii za skončenou, pokud daná země absolvuje bez nových případů dvě inkubační období dlouhá 21 dnů. Sierra Leone tohoto stavu dosáhla loni v listopadu, Guinea o měsíc později.

Epidemie krvácivé horečky si vyžádala přes 11 300 životů od výskytu prvních případů v Guneji v prosinci 2013. Podle expertů jsou pro vznik nových ohnisek nákazy kritické zejména první tři měsíce po skončení epidemie.

Jak svět bojoval s ebolou:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi