Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zděšení, boží odplata a ambasáda v ohni. Poprava duchovního vytočila i šéfa OSN

Autor: ČTK, kal - 
3. ledna 2016
09:45

Ambasáda v Teheránu sežehnutá ohněm, íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zaklínající se boží odplatou a generální tajemník OSN Pan Ki-mun zmiňující hluboké zděšení. Takovou reakci zatím vyvolala poprava šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii, společně s ním přišlo o život dalších 46 lidí usvědčených z terorismu. Írán teď zkouší volat po klidu.

Do saúdskoarabského velvyslanectví v Teheránu pronikli demonstranti a zapalovali tam ohně. Policie zatkla 40 lidí a zbylé rozehnala. Íránské ministerstvo zahraničí v prohlášení vyzvalo protestující k respektování diplomatických dohod.

„Nelze pochybovat o tom, že nespravedlivé prolití krve tohoto mučedníka bude mít následky a že boží ruka saúdské vedení potrestá,“ řekl Chameneí, který hodnotí Nimrovu popravu jako „politický omyl“.

Tajné intriky? Prý jen kritika a vroucnost

Nimr a další tři šíité byli ve skupině 47 lidí, kteří byli v sobotu v Saúdské Arábii popraveni údajně za teroristické aktivity. „Tento utiskovaný duchovní lidi nevyzýval k ozbrojenému hnutí a ani se nezapojil do tajného intrikaření. Pouze na veřejnosti vyjadřoval kritiku založenou na náboženské vroucnosti,“ řekl k Nimrovi íránský vůdce.

Po popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii vtrhli demonstranti na velvyslanectví v Teheránu a zapalovali tam ohně. Po popravě šíitského duchovního v Saúdské Arábii vtrhli demonstranti na velvyslanectví v Teheránu a zapalovali tam ohně. | Reuters

Ostře také vystoupil proti Západu, který prý mlčí, ačkoli se vydává za zastánce svobody, demokracie a lidských práv. „Proč mlčí ti, kdo prosazují lidská práva? Proč zastánci svobody a demokracie podporují tuto (saúdskoarabskou) vládu?“ řekl Chameneí.

Západní skupiny ochránců lidských práv už Nimrovu popravu odsoudily, ministerstvo zahraničí USA vyzvalo Saúdskou Arábii, aby respektovala lidská práva, a ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová prohlásila, že základní občanská a politická práva je třeba respektovat v každém případě, i v boji s terorismem.

Pan Ki-mun má pochybnosti o procesu

Také šéf OSN Pan Ki-mun vyjádřil zděšení nad hromadnou popravou a vyzval ke klidu a zdrženlivosti. „Šajch Nimr a řada dalších popravených vězňů byli usvědčeni po soudních procesech, které vzbuzují vážné obavy, pokud jde o povahu obvinění a spravedlnost procesu,“ řekl v prohlášení mluvčí generálního tajemníka OSN.

Šéf OSN podle mluvčího o Nimrově případu hovořil se saúdskoarabskými vůdci při několika příležitostech a vyzval Rijád ke zmírnění všech už vynesených trestů smrti.

„Generální tajemník rovněž vyzývá ke klidu a zdrženlivosti v reakci na popravu šajcha Nimra a naléhá na všechny regionální představitele, aby se zasadili o nezhoršování sektářského napětí,“ řekl mluvčí. Šéf OSN prý také odsoudil násilnosti demonstrantů na saúdskoarabské ambasádě v Teheránu.

Saúdská Arábie hromadně popravila 47 lidí usvědčených z terorismu, mezi nimi i vlivného 56letého šíitského duchovního, který působil mezi šíity ve Východní provincii Saúdské Arábie a netajil se kritikou Rijádu. Nimr prosazoval odtržení provincie od zbytku království, podle znalců ale nikdy nevyzýval k násilí. Šíitskou komunitu v Saúdské Arábii podporuje šíitský Írán.

kapturek ( 3. ledna 2016 12:54 )

to neni nic noveho ze amici jsou nejvetsi teroristi sveta, za vznik IS muzou taky oni, vladl tak kdo tam vladl, mel pevnou ruku ale nesralo se to tady do evropy, pak prisli amici v cele s opici , udelali tam strasny "poradek" a ti ko.koti se nam ted sem serou, i to ze je bin Ladin mrtvy je jen komedie , ten si zije nekde v USA a ma plnou *** penez jak to krasne zahral, stejne jako cele 11. zari, proste jedina spina na svete ktera vytvari nepokoje jsou amici, a vsechny ty valky by se mely prevest do USA

kukuku ( 3. ledna 2016 12:21 )

Že popravili 46 lidí, to zřejmě nestojí za řeč, ale být to v severní Koreji - to by bylo pindů. Jenom to, že 47. popravený byl duchovní, tak to je důvod k sepsání článku.

Zobrazit celou diskusi