Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Saúdská Arábie snižuje ceny nevěst. Mladíci si kupovali ženy levněji v cizině

Autor: mb - 
26. srpna 2015
06:08

V Saúdské Arábii přistoupili úředníci k nezvyklému kroku. Stanovili maximální cenu, kterou můžou rodiče nevěsty za svou dceru od ženichů požadovat. Zemi postihla v posledních letech doslova „inflace“ nevěst a mladí muži si proto raději hledali manželku v okolních arabských státech.

V roce 2010 bylo v Saúdské Arábii 1,5 milionu svobodných žen. Kvůli vzrůstajícím „cenám“ nevěst to byly o tři roky později již čtyři miliony dívek. Než platit za drahé nevěsty, mladíci si totiž raději vybrali levnější drahou polovičku z okolních arabských států.

Nejdražší jsou panny

„Osobně jsem byl svědkem manželství, kde rodina nevěsty dostala 10 milionů rialů (zhruba 63 milionů korun),“ prozradil tamním médiím Ali Al-Maliki, který předsedá svatbám v přímořské Džiddě. Problém proto vyřešil sám guvernér oblasti Mekka Khalid bin Faisal Al Saud (75). Rozhodl, že od nynějška může rodina chtít za pannu maximálně 50 tisíc rialů (zhruba 316 tisíc korun), za vdovu či rozvedenou pak 30 tisíc rialů (190 tisíc korun).

Cenová regulace

Khalid bin Faisal Al Saud, který zastává kromě úřadu guvernéra oblasti Mekka též funkci králova poradce, by si přál, aby bylo pravidlo „maximální ceny“ zavedeno po celém království. Khalid bin Faisal Al Saud již navrhl uspořádání konference gubernátorů a kmenových starších na dané téma. Iniciativa má údajně podporu i vysoce postavených muslimských kleriků.

Jiný svět

Saúdská Arábie patří mezi konzervativní muslimské státy. Ženy např. do roku 2013 neměly ani občanské průkazy a teprve letos v prosinci půjdou poprvé v historii země k volbám, i když to budou pouze volby do místní samosprávy. V zemi platí zákon šaría a podle Amnesty International Saúdská Arábie jen za minulý rok popravila 175 lidí.

Svatby se v Saúdské Arábii slaví samozřejmě odděleně. Jak přesně vypadá saúdská svatba, se můžete podívat zde:

 

zelena.karkulka ( 22. září 2015 00:31 )

 Wahábismus

mandat ( 19. září 2015 16:52 )

V 80 letech jezdili arabaci do Indie a tam si kupovali male holky za sacek ryze.Vetsinou je meli jako otrokyne a delali s nima,co chteli.Ale v soucasne dpobe kazdy tyden objizdi Arabsky poloostrov lod,kazdy ctvrtek je napriklad v Abu Dhabi a tam se prodavaji devcata od 9 - 12 let.Vsechny jsou zarucene panny a jsou tam vsechny rasy.Jsou tam bile, cerne a zlute.Vi se o tom,ale nikdo nic neresi.Ted take diky internetu se da domluvit takovy ekonomicky snatek i na dalku.Emiraty a Katar si najima napriklad na rok modelky a ty si Arabaci rozdeluji jako na rozkos.Maji je nekde ve sve vile a kdyz ma naladu,tak za ni zajde,nebo ji nabidne jako darek sve navsteve atd.Za rok ji posle domu,samozrejme, ze ji zaplati domluveny honorar a hleda si dalsi.Ted je to velka moda.Ty,co maji penize,tak jich maji samozrejme vic.A Doma maji treba manzelky a deti a na verejnosti jsou seriozni muslimove.

joudajoudovy ( 26. srpna 2015 09:00 )

kdyz nemecko prijima migranty i z financnich duvodu, mozna se do pohybu daji i nasi socialne slabi obcane? je velky rozdil mit socialni davky 3400Kc/osobu/mesic, ci 330eur/osobu/mesic.

noza ( 26. srpna 2015 08:49 )

Tisíce, desetitisíce... migrantů se ženou Evropou a politici se jen hádají a nic proti jejich migraci nedělají (tedy, zajišťují jim ubytování, jídlo, lékařskou péči, soc. dávky - o takovéto péči se mnohým bezdomovcům, kteří v zemi žijí od narození ani nezdá). A člověk, který zde žije, jen zírá, kam hluboko jsme klesli.

dumik ( 26. srpna 2015 08:22 )

podívejme a já myslela, že SA je pilíř demokracie podle toho, jak láskyplně se k ní papaláši západního světa včetně naší republiky chovají. Zajímavé, že když zavřou v Číně jednoho tlučhubu, AA se může přetrhnout a noviny nepíšou o ničem jiném, a když se prodávají ženy a jsou bezprávné u našich kamarádů a to miliony žen, pak je všechno OK a nestojí to za zmínku

Zobrazit celou diskusi