Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bombardování v jemenském Saná pokračuje: Vyžádalo si desítky mrtvých civilistů

Autor: ČTK - 
6. září 2015
17:45

Letouny arabské koalice vedené Saúdskou Arábií dnes pokračovaly v intenzivním bombardování míst, která v metropoli Saná i jinde v Jemenu drží šíitští povstalci a jejich spojenci z jednotek věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Informovala o tom agentura AFP, podle níž si sobotní nálety vyžádaly nejméně deset mrtvých. Jiné zdroje zmiňují desítky mrtvých či zraněných civilistů.

Aliance výrazně zintenzivnila letecké údery na povstalce v noci na sobotu, už v pátek totiž v Jemenu zahynulo nejméně šest desítek jejích vojáků. Šlo o dosud největší ztráty koalice při jednom útoku povstalců. Raketa, kterou vypálili rebelové, zasáhla muniční sklad ve středojemenské provincii Maríb. Následný výbuch zabil 45 vojáků Spojených arabských emirátů (SAE), deset Saúdské Arábie a pět Bahrajnu.

AFP s odvoláním na svědky uvedla, že aliance dnes bombardovala štáb bezpečnostních sil na jihu Saná a pozice šíitských vzbouřenců na severu města. Silné exploze v těchto částech jemenské metropole vyvolaly paniku mezi obyvatelstvem.

Projektily letounů arabské aliance prý mířily i na prezidentský palác. Zasáhly také sklad zbraní východně od Saná, které jsou v rukou Sálihových vojáků. Bombardovány byly ale pozice povstalců i na jiných místech Saná, včetně blízkosti velvyslanectví Saúdské Arábie a SAE.

V sobotu letecké údery mířily kromě Saná i na pozice rebelů v Maríbu. AFP dnes uvedla, že při nich bylo zabito nejméně deset ozbrojenců nepřátelských vládě uznávané mezinárodním společenstvím.

Agentura Reuters s odvoláním na lékařské zdroje informovala, že v první víkendový den v Saná zahynulo 24 členů dvou rodin. Nemocniční pracovníci dnes uvedli, že počet obětí vzrostl na 27.

Agentura AP uvedla, že podle svědectví z obou bojujících stran bombardování zničilo základnu povstalců v centru jemenské metropole, ale zasáhlo také školu, několik restaurací a blízká velvyslanectví Saúdské Arábie a SAE. Zranění při tom utrpělo 17 lidí, včetně několika dětí ve škole.

V Jemenu proti sobě bojují šíitští povstalci podporovaní Íránem a vládní jednotky, za nimiž stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Tato země se do bojů zapojila v březnu. Situace se zhoršuje od loňského září, kdy šíité obsadili metropoli Saná. Podle odhadů OSN si jemenský konflikt od března vyžádal na 4400 obětí, asi 20 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi