Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Saudská Arábie zaútočila na rebely v Jemenu: Bombardují je ze vzduchu!

Rebelové v Jemenu jsou pod útokem vojáků Saúdské Arábie.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
26. března 2015
08:32

Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili vojenskou operaci v Jemenu, jehož značnou část ovládají šíitští povstalci. Oznámil to saúdský velvyslanec ve Spojených státech. Operace podle něj zahrnuje i letecké údery proti rebelům z řad Húsíů.

V noci probíhalo vzdušné bombardování v oblasti metropole Saná. Rijád vysílá do akce 150 000 vojáků a 100 bojových letounů, uvedla televizní stanice Al-Arabíja. Húsíové hlásí desítky civilních obětí. Účelem akce, která začala o půlnoci SEČ a stojí za ní koalice deseti států, je podle velvyslance "ochraňovat a hájit legitimní vládu". Které další země se do akce zapojily, však neřekl.

Egyptský ministr zahraničí krátce po zahájení úderů uvedl, že jeho země poskytuje politickou a vojenskou podporu. Al-Arabíja informovala o tom, že se na operaci podílejí rovněž letadla z Maroka, Jordánska, Súdánu, Kuvajtu, Kataru, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů. K pozemní akci se prý hodlá připojit i Egypt či Pákistán.

Saúdská Arábie operaci před jejím zahájením konzultovala se Spojenými státy a věděl o ní i prezident Barack Obama. Mluvčí Bílého domu uvedl, že USA poskytují akci logistickou a zpravodajskou podporu. Přímo se však Washington do akce nezapojí.

Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí v úterý v souvislosti s vyostřující se situací v zemi požádal Radu bezpečnosti OSN o okamžitou vojenskou pomoc. Hlava státu našla v únoru útočiště v jihojemenském přístavu Aden poté, co rebelové ovládli metropoli Saná a krátce prezidenta drželi v domácím vězení. Právě obavy z možného útoku povstalců na Aden, kvůli nimž se prezident ve středu ukryl na neznámém místě, byly jedním z důvodů pro rychlé zahájení akce.

Ta je podle saúdského ambasadora v USA odpovědí na Hádího žádost a je v souladu s pravidly OSN a Ligy arabských států. Prezident dal v reakci na zahájení spojeneckého útoku najevo vděčnost, podle šéfa jeho kanceláře akce "navrátila (vládě věrným) lidem odhodlání".

Húsíové v současnosti podle Rijádu kontrolují jemenské letectvo a balistické střely. Jeden z členů jejich vedení v reakci na zahájení úderů v televizi Al-Džazíra řekl, že jde o agresi vůči Jemenu a že rozpoutá v celém regionu velkou válku.

Povstalci rovněž prostřednictvím své televizní stanice oznámili, že první letecké údery zasáhly hustě obydlenou čtvrť severně od metropole Saná a stály život desítky civilistů.

Panují obavy, že Saúdská Arábie by mohla být zatažena do jemenského konfliktu, který se v současnosti prudce zhoršuje, neboť kromě postupujících rebelů bojují proti zbytkům vojska věrného Hádímu jednotky loajální bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Saúdská Arábie sdílí s Jemenem hranici dlouhou 1800 kilometrů, která není dostatečně střežena.

ivoadler ( 26. března 2015 10:25 )

 Najednou se ochraňuje a hájí legální vláda. Holt záleží na tom, jestli se nám ta vláda líbí nebo ne. A je jedno, jestli se jedná o Jemen nebo Ukrajinu.

Zobrazit celou diskusi