Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladík chystal útok na vojenskou základnu: Měl již připravené bomby!

Američan John Booker chystal jménem Islámského státu (IS) spáchat sebevražedný bombový útok na vojenskou základnu Fort Riley v Kansasu pomocí výbušniny v autě.
Američan John Booker chystal jménem Islámského státu (IS) spáchat sebevražedný bombový útok na vojenskou základnu Fort Riley v Kansasu pomocí výbušniny v autě.  (Autor: Reprofoto TV)
Autor: ČTK - 
11. dubna 2015
10:10

Američan John Booker (20) chystal jménem Islámského státu (IS) spáchat sebevražedný bombový útok na vojenskou základnu Fort Riley v Kansasu pomocí výbušniny v autě. Byl již prý v závěrečné fázi příprav. Naštěstí ho policie včas zadržela.

John Booker chystal svůj čin několik měsíců a měl pohromadě výbušniny, k základně se mu však nepodařilo přiblížit, neboť jej v sobotu v Kansasu zadržela policie na základě dlouhodobého sledování.

Na tiskové konferenci o tom informoval státní zástupce Barry Grissom. Podle něj Booker natočil mučednické video, na němž vysvětloval důvod ke svému činu. Základnu Fort Riley si prý vybral, neboť je veřejně dobře známa a nachází se na ní hodně vojáků.

Booker nyní čelí obvinění z pokusu o použití zbraně hromadného ničení a podpory teroristických organizací. Hrozí mu až doživotní trest.

Americká policie v posledních týdnech řešila řadu případů lidí připravujících útoky inspirované IS. Koncem března se například objevila před soudem trojice imigrantů ze Střední Asie plánující cestu na Blízký východ i bombové útoky v USA. V polovině března byl pak obviněn veterán amerického vojenského letectva, který se chtěl přidat k IS.

Americké ministerstvo spravedlnosti dosud obvinilo přes dvě desítky osob z pokusu o vycestování do Sýrie či Iráku, kde se tito lidé chtěli připojit k islamistům. Členové IS veřejně vyzývají své stoupence v USA k útokům v odvetě za bombardování pozic islamistů vedené americkou armádou.

 

 

sugarbitter ( 11. dubna 2015 11:32 )

Do současné neutěšené situace jsme se neměli dostat, jelikož sebevražedným útokům fanatiků se zabránit vždy nedá.

cityjail ( 11. dubna 2015 10:27 )

USA bude muset postavit ještě hodně kriminálů typu Supermaxx,aby se tam všichni jejich odpůrci vešli a amíci budou muset strpět další miliony Latinos,aby na jejich pobyt v superkriminále vydělali...blbci,místo aby ho postavili ke zdi,zařídí mu doživotní hotel na státní útraty..

Zobrazit celou diskusi