Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Saúdský diplomat znásilnil dvě ženy: Díky diplomatické imunitě pak v klidu opustil zemi

Autor: mb - 
17. září 2015
21:15

Diplomat Majed Hassan Ashoor ze Saúdské Arábie prý brutálně mlátil a znásilňoval služky, které si najal na úklid do rezidence. Ženy znásilňovalo až 7 mužů denně. Když se jim podařilo uprchnout, saúdský diplomat bez problémů opustil zemi a vrátil se domů.

Otřesný případ se měl stát v Indii, diplomat ze Saúdské Arábie údajně brutálně zneužíval dvě dívky z Nepálu, které v rezidenci pracovaly jako služky. Než se dívky dostaly na svobodu, v bytě diplomata zažily 15 dní hrůzy. Jiná média dokonce mluvila až o pěti měsících utrpení. Nedostávaly jídlo, pití jen občas, brutálně je mlátili a někdy je znásilnilo až 7 mužů najednou... „Myslely jsme, že tam zemřeme,“ prohlásily ženy, když se dostaly ze zajetí.

Cesta na svobodu

Dvě chudé ženy z Nepálu (30 a 50) byly zachráněny díky třetí služce, kterou si najal diplomat na úklidové práce. „Ta utekla a po pár dnech pomohla na svobodu i nám,“ prozradila jedna z obětí.

Policie chtěla diplomata vyšetřit, ale ten se spolu s rodinou uchýlil na velvyslanectví Saúdské Arábie v hlavním městě Dillí. Následně odjel zpět do Saúdské Arábie, policie byla bezmocná. Podle Vídeňské konvence z roku 1964 mají diplomaté imunitu a nemohou být v zemi, kde působí, zatčeni pro žádný zločin.

Neopodstatněná obvinění

Saúdská Arábie by sice mohla podle článku 32 Vídeňské konvence zrušit svému diplomatovi imunitu, ale v tomto případě tak neučinila. Naopak – přešla do protiútoku. Obvinění označila za „absolutně neopodstatněná“ a obvinila Indii z narušení Vídeňské konvence. Podle ní totiž policie nemůže vstoupit nejen na území velvyslanectví, ale ani do soukromého bytu, pokud se jedná o byt diplomata.

Indie pobouřena

Chování diplomata vyvolalo v Indii velké pobouření. Násilí na ženách je v zemi obrovským problémem. Nepál patří mezi nejchudší země na světě a situace se ještě zhoršila po zničujícím zemětřesení, které postihlo zemi v dubnu 2015. Spousta žen pak odešla hledat práci do sousedních zemí, včetně Indie.