Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vědci se podařil významný objev: Ve vyschlém jezeře v Austrálii objevil vzácný meteorit

Jezero Eyre v Austrálii
Jezero Eyre v Austrálii  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
10. ledna 2016
11:37

Britský vědec Phil Bland měl velké štěstí. V bahně vysušeného australského jezera Eyre objevil vzácný meteorit starý zhruba čtyři a půl miliardy let, navíc se mu to povedlo jen několik dní před tím, než by prudké deště zahladily jakékoli stopy. Informoval o tom zpravodajský server The Times.

Jezero Eyre v rozsáhlé oblasti australského vnitrozemí má rozlohu přes 9 000 čtverečních kilometrů a vodou se zalije jen několikrát za století. Zaplňuje se právě nyní – jen v řádu dnů poté, co profesor Bland po Novém roce našel 1,6 kilogramu vážící kámen. Ten patří mezi nejstarší meteority, jaké kdy na Zemi dopadly.

Pád meteoritu zaznamenali místní obyvatelé a pět na dálku ovládaných kamer koncem loňského listopadu. Od té doby se profesorův tým z Curtinovy univerzity v Západní Austrálii snažil meteorit najít.

Jde o jeden ze zhruba dvou desítek meteoritů, které se podařilo najít poté, co byla vystopována a zachycena dráha jejich dopadu na Zem. Díky těmto záznamům dokázali vědci také identifikovat, odkud meteorit pochází. „Přiletěl k nám zpoza oběžné dráhy Marsu,“ řekl Bland. Předpokládá se, že jde o chondrit vzniklý během rané fáze tvoření sluneční soustavy.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi