Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na východě Antarktidy zahynulo 150 tisíc tučňáků. Kolonie téměř vymřela

Autor: mts, ČTK - 
13. února 2016
10:29

Asi 150 tisíc tučňáků kroužkových zahynulo za posledních pět let v zálivu Commonwealth u Antarktidy, který je největrnějším místem na planetě. Jak informoval deník The Guardian, vyplývá to z průzkumu australské univerzity. V roce 2010 totiž místo, kde žila jejich kolonie, zahradila obří ledová kra, a tučňáci se tak museli začít vydávat pro potravu do vzdálenosti šedesáti kilometrů.

Tučňáci obývající mys Denison žili vždy přímo u pobřeží. Před pěti lety jejich kolonie čítala 160 tisíc jedinců, nyní se jejich počet snížil na pouhých 10 tisíc.

Vědci předpovídají, že kolonie do dvaceti let zcela vymizí, pokud se kra o velikosti 2900 kilometrů čtverečních nerozlomí či se od pobřeží opět neuvolní.

„Kvůli tomu, že se v zálivu Commonwealth na východě Antarktidy objevila ledová kra B09B, se vzhledem k rychlému šíření ledu dramaticky zvýšila vzdálenost, kterou musí tučňáci kroužkoví urazit, aby se dostali k potravě,“ uvedli odborníci v mezinárodním vědeckém časopise Antarctic Science.

Obrovská ledová kra se v oblasti pohybovala asi 20 let, poté ale narazila na ledovec a tam se zasekla.

lobotom ( 16. února 2016 01:17 )

No až vyhyne tahle nenažraná přemnožená opice, tak po ni nikdo ani nehlesne a jen si všechny ostatní druhy oddechnou. I kdyby nešel prokázat vliv člověka na vnik té kry, tak ale nepochybně může za to, že svou nenažraností téměř zlikvidoval zásobu ryb a snížená populace tučňáků a jiných zvířat tak nemůže včas najít dostatek potravy a dostatečně rychle se obnovit.

nemocna ( 14. února 2016 07:44 )

Místo sčítání uhynulých tučnáků už mohli mít kru odstřelenou, sami si nepomůžou, člověk může a je jeho povinnost pomáhat a chránit zvířata i přírodu, mnohem radostněji by se četla zpráva že odstřelením překážející kry bylo zachráněno několik tisíc tučnáků od uhynutím hlady a vyčerpáním od putováním několika km za potravou, proč to nechat na přírodě? blbost! když člověk může pomoci at pomůže ne jen zabíjet a ničit vše živé na této planetě

sakajeva ( 13. února 2016 12:28 )

Je třeba nechat to přírodě. Určitě se to v minulosti už také stalo a tučňáci nevyhynuli. Člověk nemusí do všeho zasahovat.

Zobrazit celou diskusi