Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vánoce v Pompejích: Nová část „pohřbeného města“ odhalena na Štědrý den

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. prosince 2015
17:16

Starověké italské město blízko Neapole pohřbil výbuch nedaleké sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Pompeje byly ztraceny téměř na 17 století, znovuobjeveny byly až v roce 1748. Díky eurodotacím mohli archeologové postupně odkrýt další domy. Na letošní Štědrý den tak mohli návštěvníci vidět dalších 6 původních římských domů.

Italský premiér Matteo Renzi na Štědrý den slavnostně odhalil šestici starých římských domů, které se povedlo archeologům vykopat ze směsi hlíny, sopečného popela a kamenů. „Pompeje, nekonečné emoce. Dnes jsme slavnostně odhalili 6 nových domů,“ napsal ministerský předseda Renzi na sociální síti.

Jedním z nově otevřených domů je „Fabiův domus“, do kterého zatím mohli návštěvníci nahlížet jen zpoza pásek. Dalším je třeba bývalá prádelna nedaleko „pizzerie“. „Právě nyní stojí Itálie hrdě před světem,“ napsal na Twitter italský ministr kultury Dario Franceschini, který se zároveň podělil o další fotografie.

Několik let se nic nedělo, EU málem sebrala peníze

Podle agentury Reuters dokončili archeologové a restaurátoři odkrytí a renovaci šesti domů na poslední chvíli. Vše se muselo stihnout do konce roku. Řadu let se totiž práce v areálu jedné z nejnavštěvovanějších archeologických památek na světě protahovaly.

Dřívější špatné hospodaření a chátrání památky ukončila až Evropská unie, která v roce 2012 přislíbila v přepočtu více než 2 miliardy českých korun na nejnaléhavější opravy. Zhruba třetina peněz šla na opravu padajících sloupů, oblouků a stěn nebo na opravy fresek. Peníze ale byly k dispozici jen do konce roku 2015.

Další čerpání Italové ale příliš nezvládli a dostali se do potíží. „Pracujeme proti času,“ komentoval situaci ředitel areálu Massimo Ossana, který se správy chopil začátkem roku 2014. „Kdyby byly termíny respektovány od začátku, neměli bychom tu teď takové množství nedokončených prací,“ dodal bývalý univerzitní profesor.

Oproti roku 2014 se podle Ossany práce v areálu zdvojnásobily. „Z Pompejí se stalo velmi rušné město,“ poznamenal Ossana s nadsázkou. Mezi desítkami architektů, archeologů, inženýrů a dalších pracovníků se areálem pohybovalo během roku také 2,5 milionu turistů.

Termín do konce roku se ale nakonec podařilo zvládnout. K odkrytí zbývá ještě celá třetina starověkého města a Itálie má do konce roku čas požádat Evropskou komisi o zařazení Pompejí do dalšího projektu tak, aby světoznámá památka nezačala opět chátrat.

djaba ( 24. prosince 2015 23:17 )

To je jedna z mála zpráv , které obohatily mně a svět .

Zobrazit celou diskusi