Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Archeologové našli legendární sídlo v džungli. Bílé město opičího boha

Autor: ČTK, mb - 
21. ledna 2016
18:45

Město staré až tisíc let našli archeologové v honduraské džungli. Domnívají se, že je mytickým „Bílým městem opičího boha“. O ztraceném osídlení uprostřed džungle mluví četné legendy indiánů i zmínky španělských dobyvatelů.

„Je to nová nebo odlišná kultura,“ neskrýval své nadšení archeolog Virgilio Paredes. Při vykopávkách se podle jeho informací našly nádoby a misky s ozdobami, které vypadají, jako by měly představovat osoby, jaguáry, káňata, ještěrky a ptáky. Pocházejí patrně z období 1000 až 1500 let po Kristu.

Nejzajímavějším objeveným artefaktem je prý zatím obřadní sedátko či trůn vyrobené z kamene s vyřezaným jaguárem. Pro město je typický vápencový kámen, indiáni ho proto nazvali „Bílým městem“.

Předchozí nálezce města se oběsil, než prozradil jeho polohu

Mytické město již jednou „objevil“ americký novinář, špion a dobrodruh Theodore Morde. Ten ve 40. letech minulého století údajně našel „Bílé město opičího boha“, ale jeho lokaci nikdy neprozradil. Jako „důkaz“ pouze přivezl tisíce artefaktů do USA.

Sám Morde byl v roce 1954 nalezen oběšený ve sprše, oficiální závěr mluví o sebevraždě, konspirační teorie o vraždě. Morde měl totiž vazby na zpravodajskou agenturu OSS, předchůdkyni CIA.

Obyvatelé města prý uctívali „opičího boha“, kterému dokonce přinášeli lidské oběti. Jiná legenda mluví zase o tom, že jednoho dne opice unesla z vesnice tři ženy a měla s nimi děti, ty byly napůl člověk, napůl zvíře. Indiáni proto jako mstu začali praktikovat brutální rituál nazvaný „tanec opice“. Spočíval v tom, že chytli opici a hodili ji do ohně. Ta v bolestech „tančila“.

Zda se opravdu jedná o bájné město, sice není úplně jisté, ale prezident Hondurasu Juan Orlando Hernández už místo navštívil a prohlásil: „Je úžasné, že žijeme v tak výjimečné době pro honduraskou historii.“

mandat ( 21. ledna 2016 19:11 )

Je to zajimave,podobne mesto,kde se uctival opici buh je v Indii.

Zobrazit celou diskusi