Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Černá skříňka otevřena: Co prozradí o sestřelení ruského letounu v Turecku?

Autor: mb - 
18. prosince 2015
15:19

Experti dnes v Rusku otevřeli černou skříňku z letounu Su-24, který Turecko sestřelilo 24. listopadu kvůli údajnému narušení vzdušného prostoru. Rusko však tvrdí, že Ankara zaútočila bez varování na území Sýrie. Nález černé skříňky oznámila agentura anna-news 8. prosince. Moskva doufá, že letecké záznamy potvrdí její verzi incidentu, a ke spolupráci proto přizvala mezinárodní experty.

„Černá skříňka nám určitě pomůže zjistit, co se vlastně stalo,“ prohlásil ruský prezident Vladimir Putin (63) den po nálezu záznamového zařízení a přikázal, aby byla černá skříňka otevřena „jen v přítomnosti mezinárodních expertů“. Moskva tak chtěla předem vyloučit případné námitky ostatních zemí, že bylo se záznamy manipulováno.

Odmítnutá účast

Ačkoliv Rusko oslovilo 14 států, kladně odpověděla jen Velká Británie a Čína. Záznamové zařízení tak dnes bylo otevřeno za účasti ruských, britských a čínských expertů. Jenže podle prvních výsledků to vypadá, že nejasnosti okolo sestřelení ruského letounu objasněny nebudou.

„Paměťové karty byly poškozeny,“ napsalo ruské ministerstvo obrany na sociální síť Twitter.

O pár minut později pak ministerstvo obrany přidalo další komentář: „3 z 8 čipů jsou poškozeny. To znamená, že na nich nejsou žádné informace o letu.“

Experti přesto doufají, že z černé skříňky nějaké informace získají. Předběžná zpráva o výsledku zkoumání má být zveřejněna již toto pondělí.

Vztahy mezi Ruskem a Tureckem jsou od sestřelení letounu na bodu mrazu. Rusko požaduje od Turecka omluvu a finanční kompenzaci za Su-24. Vladimir Putin včera na tiskové konferenci prohlásil, že „Turci chtěli lízat Američanům jedno místo“. Ankara mezitím prohlásila, že se omlouvat nehodlá. Na vině je dle Turků Rusko, které prý opakovaně narušovalo turecký vzdušný prostor.

vi3ol ( 19. prosince 2015 00:11 )

 Docela síla..na skříňku měsíc jenom koukali..co asi tak v ní bude..když vědí, pozvou nezávislé experty..jak typicky kgbácké..

steelheart ( 18. prosince 2015 16:04 )

Turci

Zobrazit celou diskusi