Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Islámský stát dychtí po ropě: Pošilhávají po Libyi i Egyptě

Autor: mb - 
16. prosince 2015
16:23

Džihádistům z Islámského státu jsou Sýrie a Irák již malé, nyní chtějí získat ropná pole v Libyi a na Sinajském poloostrově v Egyptě. O hrozbě expanze Islámského státu varovala již před týdny OSN, černou prognózu nyní potvrzují Američané.

„Ve svých propagandistických materiálech Islámský stát oznámil zahájení vojenských operací ve městech Tripolis, Misrata, Tobruk, Bayda, Sabratha a Ajdabiya,“ píše se ve zprávě OSN o Islámském státu. Všechna tato města leží v Libyi.

Libye i Egypt

„Chtějí získat ropná pole v Libyi a dalších státech. My jsme ale připraveni,“ prozradil anonymní zdroj z řad amerických bezpečnostních služeb agentuře Reuters. Kromě Libye mají fanatici údajně také zálusk na ropná naleziště na území Egypta, konkrétně na Sinajském poloostrově.

„Nyní jsou v Sirte, jejich území zahrnuje 250 kilometrů podél pobřeží, ale začínají pronikat už i do vnitrozemí. Láká je ropa,“ potvrdil zhoršující se vývoj v regionu francouzský ministr obrany Jean Yves Le Drian (68). Libye má přitom největší zásoby ropy v Africe…

USA odhadují, že Islámský stát získává prodejem ropy 40 milionů dolarů měsíčně (zhruba 990 milionů korun), jiné odhady mluví až o 80 milionech dolarů (skoro 2 miliardy korun). Rusko obviňuje Turecko, že je hlavním zákazníkem Islámského státu. Američané naopak tvrdí, že největším odběratelem ropy je syrský prezident Asad (50). Obě dvě mocnosti bombardují pozice Islámského státu.

Někteří odborníci ale tvrdí, že příjmy z ropy tvoří v Islámském státu jen zhruba třetinu příjmů, další třetinu získávají z daní. Lidé, kteří utekli z území Islámského státu, si stěžují, že džihádisté zavádějí stále nové a nové daně. „Platíte úplně za všechno – existuje daň z koupě berana, daň na mražené maso a někdy vám prostě majetek jednoduše vezmou. Přijdou, rozhlédnou se okolo, a když se jim to líbí, tak to zaberou pro Islámský stát,“ tvrdí uprchlík z města Rakka, který našel útočiště v Evropě.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi