Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin má další problém s Tureckem: V Černém moři prý blokovalo ruskou loď

Autor: ČTK, mb - 
14. prosince 2015
12:38

Rusko dnes oznámilo další námořní incident s Tureckem, tentokrát v Černém moři. Turecká loď tam prý odmítala uhnout konvoji ruských plavidel a hrozila srážka, než ruské vojenské čluny donutily tureckého kapitána změnit kurz. Vztahy mezi Moskvou a Ankarou prudce ochladly po sestřelení ruského bombardéru tureckými stíhačkami.

„Při přemísťování vrtného zařízení kurz konvoje plavidel překřížila neidentifikovaná obchodní loď plující pod tureckou vlajkou. Nehledě na mezinárodní pravidla a normy mořeplavby loď neuhnula z kurzu konvoje, čímž úmyslně vytvořila havarijní situaci. Radiové spojení kapitán turecké lodi nenavázal, na výzvy neodpovídal,“ uvedla v dnešní zprávě společnost Černomorněftěgaz. Dodala, že následně hlídková loď ruských pohraničníků a plavidlo ruského námořnictva přinutily tureckou loď změnit kurz.

Nakonec se tak podařilo do ruských teritoriálních vod dopravit dvě vrtné soupravy z naleziště, které se nachází asi 150 kilometrů od Krymu. Přemístění velice drahých vrtných souprav do ruských vod se odehrálo „v souvislosti se složitou mezinárodní situací“.

Před zhruba dvěma týdny došlo k jinému incidentu mezi Ruskem a Tureckem, turecká ponorka tehdy "výhružně" proplula kolem ruské nákladní lodi Jauza, která se plavila v Dardanelách.Ruská válečná loď Smětlivyj v neděli v Egejském moři střílela na výstrahu, aby zabránila kolizi s tureckým rybářským plavidlem. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že turecké plavidlo nereagovalo na první varování, ale po vypálení střel prudce změnilo kurz a proplulo ve vzdálenosti 500 metrů od ruské lodě. Turecký vlastník rybářské lodi podle serveru Newsru.com celý incident popřel, žádnou střelbu prý neslyšel, k ruské lodi se nepřiblížil.

Rusko-turecké vztahy jsou těžce poznamenány leteckým incidentem, při němž Turecko v listopadu sestřelilo na syrsko-turecké hranici ruský bombardér, který podle Ankary narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to ale popírá, zavedla protiturecké sankce a obvinila Ankaru z podpory teroristického Islámského státu, protože údajně obchoduje s ropou těženou v oblastech, jež Islámský stát ovládá.

vi3ol ( 14. prosince 2015 17:18 )

Rybářský člun ohrozil ruský vojenský konvoj harpunama!..ještě že se ubránili..

marais ( 14. prosince 2015 16:22 )

Turci jsou opravdu mimo mísu..spolupracují UŽ 4 ROKY s opozicí proti Asádovi a s hnutím Daeš a zavinili uprchlickou krizi! a teď je EU bude uplácet ? HANBA JIM!

tgbg ( 14. prosince 2015 12:55 )

Jak je možné, že těm imperialistickým rusákům pořád někdo ubližuje. Vždyť oni chtějí jenom loupit, vraždit, krást a válčit.

Zobrazit celou diskusi