Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pařížský terorista byl měsíc před útoky v Česku! Abdeslam tu jezdil s komplici

Autor: štš - 
11. prosince 2015
15:47

V rámci plánování teroristických útoků v Paříži najezdil Salah Abdeslam (26) tisíce kilometrů napříč Evropou, půjčoval si auta, pronajímal si byty, vyzvedával komplice. A v září dokonce dvakrát projel Českem!

Cesty posledního žijícího pachatele pařížského teroru detailně zmapovali novináři z americké tiskové agentury AP. Je zřejmé, jak obrovskou výhodu pro Abdeslama představovaly při plánování masakru otevřené hranice.

Abdeslam byl poprvé zaznamenán v srpnu na jihu Itálie. Odsud se přesunul na Zakynthos, kde měl vyzvednout komplice, s nímž pak pronajatým renaultem jeli k Abdeslamovi domů do Bruselu. Terorista jel následně dvakrát, tentokrát vypůjčeným mercedesem, pro další kumpány na nádraží do Budapešti (cestou jel dvakrát přes Česko) a do Štýrského Hradce. Tady jej i s dalšími islamisty kontrolovali policisté… Poté už jel Abdeslam v rámci dokončování posledních příprav útoků dvakrát do Paříže, kde nakupoval rozbušky do sebevražedných vest a pronajímal byty, které pak teroristům 13. listopadu sloužily jako „základny“. Ten den povraždili 130 lidí a 352 zranili.

Abdeslamovy cesty tím ale neskončily, dokázal totiž uprchnout. Dostal se do Sýrie a podle posledních informací se před pár dny přesunul do Maroka.

Šestadvacetiletý Abdeslam je zřejmě posledním živým ze skupiny teroristů, kteří v pátek 13. listopadu zaútočili v Paříži a zabili 130 lidí. K šesti koordinovaným akcím ve francouzské metropoli se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, jež den po útoku zveřejnilo video oslavující několik jeho bojovníků. V Paříži útočilo asi devět teroristů.

Pařížský terorista Salah Abdeslam dvakrát projel Českem měsíc před útoky ve Francii. Pařížský terorista Salah Abdeslam dvakrát projel Českem měsíc před útoky ve Francii. | Blesk - Aneta Schürgerová

honza54.. ( 11. prosince 2015 19:12 )

to je o tobě, klone?

.balika ( 11. prosince 2015 18:05 )

Znáte píseň od Barbory Polákové "kráva"? moc se mi líbí.

majojo ( 11. prosince 2015 17:32 )

Jasně, my o něm víme, ale zasáhnout nemůžeme....

pavel215-evzen-02 ( 11. prosince 2015 16:52 )

Přečti si i článek, nejen nadpis. Možná pak nebudeš za blba.

lunatic ( 11. prosince 2015 16:52 )

Vláda vzešla z demokretických,svobodných voleb,tak,jako se kdysi svobodně soudruh Zeman stal agentem KGB

Zobrazit celou diskusi