Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pravda o videu, kde ISIS údajně popravil 200 nevinných dětí: Experti mají jasno

Autor: lm - 
10. listopadu 2015
10:42

Světem otřáslo video, na kterém údajně fanatičtí hrdlořezové z Islámského státu nemilosrdně popravují 200 syrských dětí. Podle britského deníku Independent se ale jedná o podvod.

Video na internetu zveřejnil aktivista, který proti IS bojuje. Podle něj islamističtí fanatici položili na 200 dětí na zem do řady a kulomety je začali střílet do zátylků. Pálili bez lítosti zleva doprava, nenechali nikoho naživu. A to jenom proto, že jde o děti z rodin, které se nepodvolily ISIS.

Podle odborníků oslovených britským deníkem Independent se ale jedná o podvod. Video bylo ve skutečnosti natočeno už minulý rok a jde o hromadnou popravu dvou set zajatých syrských vojáků, kteří sloužili na vládní armádní základně nedaleko města Rakka, tedy současné bašty islamistů. ISIS posléze toto video zveřejnil v rámci své propagandy.

Charlie Winter z britské protiteroristické instituce Quilliam deníku potvrdil, že na těchto záběrech „zcela určitě“ nezemřely žádné děti, a mystifikaci rázně odsoudil. „V konfliktu, jako je tento, kde potřebujeme mít ve všem absolutně jasno, může být uveřejnění takového videa mimo správný kontext neuvěřitelně škodlivé,“ uvedl.

frantaklika ( 10. listopadu 2015 11:22 )

celý islámský stát je CIA podvod za účelem krytí dodávek zbraní rebelům a dosazení loutkových vlád. USA to tak dělá odjakživa a jednou se budeme muset podívat pravdě do očí, neb situace v Evropě bude neudržitelná, nechci aby nám tu jednou vládla nějaká loutková Merkel vláda a musel jsem poslouchat hadráře s mačetou. USA fuck you

Zobrazit celou diskusi