Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Vyšetřování masakru v Oděse bylo zaujaté a selhalo, míní mezinárodní experti

Autor: ČTK, mb - 
4. listopadu 2015
15:14

Vyšetřování loňského krveprolití v Oděse s téměř padesátkou obětí na životech nebylo podle Mezinárodní poradní skupiny (IAP) v souladu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Poradci uvedli, že trojí vyšetřování tehdejších událostí místy zbytečně selhalo a ve dvou případech bylo zaujaté.

Poradní skupina, kterou pro dohled nad vyšetřováním násilností na Ukrajině ustavil generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland (64), došla k závěru, že vyšetřování incidentu bylo neefektivní. Pokulhávala kvalita vyšetřování, příslušné úřady při něm podle poradců „neprokázaly dostatečnou důkladnost a svědomitost“. Jako nejvýraznější příklad nedostatku svědomitosti IAP uvádí, že první skutečná snaha zjistit příčiny nevysvětlitelného čtyřicetiminutového zpoždění hasičů spadá až do prosince 2014.

Poradci rovněž vyjádřili pochybnosti ohledně stíhání a procesu s podezřelými. Vážně je znepokojuje především rozhodnutí ukončit stíhání dvou podezřelých pro nedostatek důkazů a opakované odvolávání soudců.


Oděský masakr

Takzvaný Oděský masakr se odehrál 2. května 2014. Tehdy při střetech s ukrajinskými nacionalisty a místními proruskými obyvateli zemřelo 48 lidí. Většina obětí zemřela v Domě odborů, který zachvátil požár. Lidé v hrůze vyskakovali z oken, pod nimiž čekali ukrajinští radikálové, kteří zraněné lidi dobíjeli. Některé oběti však zemřely na následky střelného zranění. Vlnu nevole též vyvolalo video s ukrajinským radikálem Nikolajem Volkovem, který střílí na lidi uvězněné v hořícím domě. Přestože existoval jasný důkaz střelby, Volkov ve vězení nakonec neskončil. Zemřel o několik měsíců později v nemocnici na následky chronického onemocnění.

Rozdělená společnost

Oděsa patří mezi rusky mluvící oblasti Ukrajiny a po státním převratu, kdy byl svržen tehdejší prezident Janukovyč (65), vznikaly ve městě spolky požadující oddělení od Ukrajiny. Většina těchto hnutí ale byla zlikvidována ukrajinskou tajnou službu SBU.

Neobjasněná tragédie však zůstává dodnes politicky citlivým tématem. K incidentům v Oděse došlo i v těchto dnech, kdy se místní aktivisté chystali uctít památku obětí požáru v Domě odborů, ale v „provokační akci“ jim zabránili „ukrajinští patrioti“. Tentokrát rvačku zpacifikovala policie, jejíž kordón rozdělil oba tábory. U oděského přístavu se objevil plakát tvrdící, že lidi v Domě odborů „upálili nacisté“, a na asfalt u Domu odborů, kde nyní sídlí štáb ukrajinského námořnictva, kdosi napsal „Nezapomeneme, nepromineme“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi